“Yetim hastalıklar”da tedavi umudu

İstanbul’da yapılan Uluslararası İlaç Tasarım Kongresinde, yeni nesil ilaçların geliştirilmesinde bilgisayar destekli çalışmaların daha fazla yer almaya başladığı açıklandı. Bilim insanları günümüzde nadir görülen ve “yetim” olarak nitelendirilen hastalıklara ve kansere yönelik ilaç araştırmalarının arttığını, tek bir ilaç çalışmasının birden fazla hastalığa umut olacağını bildirdi.

Haberler ntv.com.tr 20.10.2017 - 09:13

Yaklaşık 50 ülkeden 300’den fazla bilim insanını bir araya getiren BAU 5. İlaç Tasarım Kongresi (BAU-Drug Design Congress 2017) İstanbul’da başladı. 

Kongre Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesinden Biyofizik Uzmanı Doç. Dr. Serdar Durdağı, ilaç keşiflerini daha kısa sürede gerçekleştirmek için yapılan multifonksiyonel ilaç çalışmaları ve sanal taramaların yeni tedavilere ulaşmayı kolaylaştıracağını söyleyerek şunları kaydetti: 

“Bilime ve teknolojiye yapılan büyük yatırımlara rağmen, ilaç geliştirme, halen 10-15 yıl gibi uzun bir zaman ve 500 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında önemli bir maliyet gerektirmektedir. Aynı zamanda FDA tarafından onaylanan yeni ilaçların sayısı düşmeye devam ederken, bildirilen ciddi veya hayatı tehdit eden, yan etkileri fazla ilaç reaksiyonlarının sayısı da artmaktadır.” 

GELECEĞİN HASTALIKLARINA KARŞI ÖNLEM ALIYORUZ”

Ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte ileride karşılaşılabilecek hastalıkların da arttığına işaret eden Durdağı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Söz konusu bu hastalıklara karşı yeni tedavi mekanizmalarına ihtiyaç var. Daha rasyonel ilaç keşiflerine yönelik arge çalışmaları artıyor. Kısacası sadece günümüzün hastalıklarına değil gelecekte karşılaşılabilecek hastalıklara karşı ne tür çalışmalar yapılabileceği tartışılacak.

SOSYAL MEDYA İLAÇ ARAŞTIRMALARINA YÖN VERİYOR

Son yıllarda yaygın kullanılan sosyal medya hesapları üzerinden yapılan hasta yorumlarının, ilaç firmalarının ilaçların farklı kullanım alanlarını belirlemek için kullandığı bir yöntem haline geldiğini anlatan Durdağı, şunları söyledi:

“In siliko analizde yeni ilaçların yan etkilerini tahmin etmek ve mevcut ilaçların yeni endikasyonlarda kullanımlarını tanımlamak için yeni yaklaşımlar ve yöntemler kullanılmaktadır. Sosyal medyadan alınan hasta yorumlarını kullanarak bilinen ilaçların farklı endikasyonlarını belirlemek son yıllarda ilaç endüstrisi ve akademide artarak kullanılan bir yöntem olmaya başladı. Yeni teknolojiler ve çok sayıda mevcut kaynak, ilaçların farklı endikasyonlarda yeniden kullanımını tanımlayan ve doğrulayan sistematik yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağladı. Hastalar bugün sosyal medyayla ilaçların yararlı etkileri ve yan etkileri ile ilgili deneyimlerini bildirmekte ve bu bilgiler sistematik analizler ile ilaçların yeni endikasyonlarının belirlenmesinde faydalı olmaktadır.”

TEK İLAÇ ARAŞTIRMASIYLA BİRDEN FAZLA HASTALIĞA UMUT

 ABD’de kanser üzerine araştırmalarını sürdüren Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof.  Dr. Aykut Üren kemik tümörleri ve klinik çalışmalarını sürdürdüğü ilaç araştırmaları hakkında bilgi verdi. “Yetim hastalıklar” olarak adlandırılan nadir görülen  çocukluk çağı kanserlerinde ve çocuklarda görülen kemik ve kas kanserleri üzerinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Üren, Ewing Sarkomu’na yönelik yeni geliştirdikleri ilaç çalışmaları hakkındaki gelişmeleri aktardı:

“Ewing Sarkomu, daha çok çocuk ve gençlerde görülüyor ve tedavisi yok. 15 yıldır laboratuvar şartlarında tedavi geliştirmek için çalışıyoruz. Diğer kanserlere göre nadir görülüyor.   Hesaplasanız ABD 400, Avrupa‘da yılda bin hasta çıkar. Bu nedenle  ilaç şirketleri yatırım yapmıyor. Bizler buna kar amaçlı yaklaşmadığımız için 15-20 yıl içinde bir ilaç geliştirdik Patentini aldık ve patenti bir ilaç şirketi üniversiteden alarak faz 1 çalışmalarına başlandı. İnsanlara zarar verip vermediğine bakılıyor ilk aşamada. Faz 1’e giren 18 hasta oldu ve hiçbiri zarar görmedi. O nedenle umut verici olarak nitelendiriyoruz. Önümüzdeki yıl faz 2 başlayacak. Hastalık nadir görldüğü için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) büyük ihtimalle faz 3’ü istemeyecektir. Faz 2 bittiği zaman bu ilaç dünyanın her yerinde hastalığın tedavisinde kullanılabilecek. Şu an Türkiye’dekiler de dahil olmak üzere hastalardan mesajlar alıyoruz ilacın ne zaman kullanılacağına dair. Henüz kullanımda değil. Türkiye’de 100’ü geçmez. Bu ilacın aynı zamanda prostat kanserinde de çare olabileceği düşünülüyor. Çünkü ikisinde de ortak olan bazı özellikler var, her iki hastalıkta da etki edebiliyor.”  


“NADİR KANSER TÜRLERINE ÇARE ARIYORUZ”

Medipol Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji ABD Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güzel de aralarında Parkinson ve obezitenin de bulunduğu 6 ayrı ilaç çalışmalarının sürdüğünü anlattı. İlaç geliştirme çalışmalarını balık tutmaya benzeten Doç. Dr. Güzel, “Küçük balık tuttuğunuz zaman bırakmanız gerekir, o balığı yiyemezsiniz O balığın büyümesi lazım yiyebilmek için. Balina tutana kadar sürekli mücadeleye devam etmek zorundasınız” dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız