ABD Hazine Bakanlığı'ndan İran Devrim Muhafızları'na yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu (DMO) küresel terörizme ilişkin Başkanlık Kararnamesi ve Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası kapsamına aldı.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan İran Devrim Muhafızları'na yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada  "OFAC, DMO’nin 25 Ekim 2007'de 13224 nolu Başkanlık Kararnamesi gereğince yaptırım listesine alınan Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetine yardım faaliyetleri, Hizbullah, Hamas ve Taliban olmak üzere birçok terör örgütüne yardım faaliyetlerinden dolayı yaptırım listesine alındı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada DMO'nun, Kudüs Kuvveti birliklerine eğitim, personel ve ekipman yardımı yaptığı kaydedildi.

Bakanlık ayrıca DMO veya İran ordusuna destek veren ve kitle imha silahlarının yayılmasına yardım eden dört kuruluşu daha yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Açıklamada sözlerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'ın dünyanın en büyük terör destekçisi olmasında DMO'nun rolünün büyük olduğunu belirtti.

Mnuchin, "İran’ın güç peşinde koşması bölgenin istikrarına mal oldu ve Hazine Bakanlığı, DMO’nun yıkıcı faaliyetlerini bozmak için yetkilerini kullanmaya devam edecektir" dedi.

LİSTEDE DÖRT ŞİRKET VAR

Bakanlığın yaptırım listesinde, İran Devrim Muhafızları’nın yanı sıra İran savunma sanayisinde önemli rol oynadığı belirtilen Şahid Alamolhoda Sanayisi’nin (SAİ) de aralarında bulunduğu İran’ın Çin merkezli ithalat ihracat şirketi Wuhan Sanjan şirketi de yer alıyor.

Açıklamada, SAİ’nin İran Deniz Füze Endüstrisi Grubu (SAİG) tarafından kontrol edildiği gerekçesi ile yaptırım listesine eklendiği vurgulandı.

İran ordusunun füze sanayisine önemli katkısı bulunan SAİG'in 2010 yılında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından da yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Bunu yanı sıra SAİG'e  finansal, maddi ve teknolojik destek verdiği gerekçesi ile Rastafan Ertebat Mühendislik şirketi ve Rastafan’ın şemsiye kuruluşu olduğu belirtilen Fanamoj şirketinin de yaptırım listesine eklendiği ifade edildi.

Ayrıca Wuhan Sanjan'a da İran Savunma Bakanlığı'nın savunma sanayii şirketi Şiraz Elektronik Endüstrisine (SEİ) finansal ve teknolojik yardımlar yaptığı gerekçesi ile yaptırım uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, SEİ'nin İran ordusu için radar, mikrodalga elektron vakum tüpleri, deniz elektroniği, havacılık kontrol sistemleri, eğitim simülatörleri ve füze güdüm sistemleri gibi kritik askeri teknolojiler ürettiğine dikkat çekilirken Wuhan Sanjan'ın da 2014'ten beri SEİ ile yüzbinlerce dolarlık ticari anlaşmalar yaptığı belirtildi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • İran
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi
  • Amerika

Sayfa Yükleniyor...