ABD’den elektronik cihaz yasağı açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığından, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda, cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan karara ilişkin açıklama geldi.

ABD’den elektronik cihaz yasağı açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, ABD'nin bazı ülkelerden yapılacak direkt uçuşlara getirilen elektronik cihaz yasağı kararına değindi. 

Toner, "Bu karar, belirtilen havaalanlarından güçlü terör tehditlerinin ticari uçaklara sızacağı tehlikesi sonucu alınmıştır" dedi. 

Terör gruplarının ticari uçakları hedef almaya devam ettiğini vurgulyan Toner, ABD Dışişleri Bakanlığının, sınırlamanın getirildiği ülkelerle doğrudan irtibat halinde olduğunu belirtti.

ABD, 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarını yasaklayan bir karar almış, hemen ardından İngiltere hükümeti de Türkiye dahil 6 ülkeden Birleşik Krallık'a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurmuştu.

UYGULAMA BAŞLAMADI

Bu arada, yasağın ardından bu sabah saat 08.05'te Atatürk Havalimanı'ndan Londra'ya yapılan seferde yasak henüz uygulanmaya başlamadı. Yolcular yasaktan önce olduğu gibi elektronik eşyalarını yanlarında götürdü. İngiltere uçuşlarında uygulamanın ne zaman başlayacağının henüz kesinleşmediği öğrenildi.

İKİ ÜLKEYE UÇUŞTA ELEKTRONİK EŞYA YASAĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

ÇAVUŞOĞLU'DAN AÇIKLAMA

ABD'nin başkenti Washington'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kısıtlama kararıyla ilgili olarak hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile yüz yüze, hem de telefonda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüştüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Bir endişe varsa güvenlikle ilgili birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle yabancı DEAŞ savaşçıları içinde çok sayıda Avrupa vatandaşı olduğuna dikkat çekerek bu tedbirin kalıcı bir tedbir olamayacağına işaret etti.

Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Bunlar kalıcı tedbirler değildir. Kendileri de 'İlave tedbirler konusunda çalışıyoruz ama şu anda acil olduğu için bunu almamız gerekiyordu' dediler. ABD'nin veya herhangi bir müttefikimizin endişesi bizim de endişemizdir. Varsa bir sorun bunu beraber çözmek en doğrusudur. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Geçici tedbirler değil kalıcı ve en etkili tedbirleri beraber almamız lazım. Normal yolcuları cezalandırmak yerine tehdit oluşturabilecek kişilere karşı alacağımız tedbirler daha sağlıklı olacaktır."

Sayfa Yükleniyor...