Afrika Boynuzu'nda liman mücadelesi

Afrika'nın doğusundaki bölgede son yıllarda başlayan liman mücadelesi, yabancı ve Arap devletleri arasında yarışa dönüştü.

Afrika Boynuzu'nda liman mücadelesi

Afrika Boynuzu'nda önemli bir ekonomik kaynak haline gelen limanlar için yabancı ve Arap devletleri arasında son yıllarda başlayan mücadele hız kazandı.

Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Musa Devaleh, Çin'in Afrika Boynuzu'nun en büyük serbest ticaret bölgesini gelecek temmuz ayında inşa etmeye başlayacağını belirtti

Serbest ticaret bölgesinin 6 kilometrekarelik alana kurulacağını belirten Devaleh, yıl sonunda tamamlanması öngörülen projeyle Çin'in Afrika Boynuzu ve Kızıldeniz çevresinde elinin güçleneceğini ifade etti.

İki ülke arasındaki anlaşma, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, kargo kontrolünde uluslararası standartların uygulanması ve hareketlerinin takibi ile bazı Çin ürünlerinin Cibuti'de üretilmesini kapsıyor.

Devaleh, ülkesinin uluslararası düzeyde seyir hizmeti veren en iyi ülke olmayı ve yabancı yatırımcıları çekebilmek için rekabet ortamı oluşturmayı hedeflediğini vurguladı.

Çin'in yanı sıra bölgedeki limanlarla özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de yakından ilgilendiğini belirten Devaleh, "Rekabet kalıcıdır. Kazanan daha iyi teklif veren ve daha iyi hizmet sunan olacaktır" diye konuştu.

Afrika Boynuzu'nda liman mücadelesi - 1 Afrika Boynuzu'nda Eritre, Cibuti, Somali ve Etiyopya ülkeleri bulunuyor. 1991 yılında Eritre'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra Etiyopya'nın uluslararası sularla bağlantısı kesilmişti. 

KÖRFEZ ÜLKELERİ DE REKABETİN İÇİNDE

Afrika Boynuzu'ndaki liman mücadelesinde Körfez ülkelerinin konumuna dikkati çeken Somalili ekonomi uzmanı Abdullah Tahir de Dubai'deki Jebel Ali Serbest Bölgesi yöneticilerinin Cibuti limanında çalışmak için 21 yıllık anlaşma imzaladığını kaydetti.

Tahir, BAE'nin aynı şekilde Eritre ile Kızıldeniz kıyısındaki Asab limanı ve havaalanını kullanmak için 30 yıllık anlaşma yaptığını belirterek, "Dubai'deki Liman Gümrük ve Serbest Bölge Kurumu, Eritre'de işleteceği limanların gelirlerinden yüzde 30'unu Eritre'ye verecek" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ismini açıklamak istemeyen Somaliland'dan üst düzey bir yetkili, Dubai'deki Liman Gümrük ve Serbest Bölge Kurumu İcra Kurulu Başkanı Sultan Ahmed bin Suleym'in, 10 Mayıs'ta Dubai'yi ziyaret eden Somaliland Cumhurbaşkanı Ahmed Muhammed Silanyo ile bir anlaşma imzaladığını aktardı. Söz konusu anlaşmayla Somali'nin kuzeybatısındaki Berbera Limanı idaresinin Dubai kurumuna verildiğini belirtti.

Tek taraflı olarak 1991'de güneyden ayrılma kararı alan kuzeydeki özerk Somaliland Cumhuriyeti, Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.

Afrika'nın doğusunda Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti'yi içine alan Afrika Boynuzu, Avrupa ile Uzakdoğu'yu bağlayan deniz yoluna hakimiyeti nedeniyle siyasi ve ekonomik açıdan büyük önem taşıyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi
  • Afrika

Sayfa Yükleniyor...