"Anayasaya aykırı" referandum

Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan referandumda oy kullanma işlemi sona erdi. Yüksek mahkemenin "Anayasaya aykırı" bulduğu referandumda "evet" oyları açık ara önde.

"Anayasaya aykırı" referandum

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan referandum yapıldı.

Türkiye saatiyle 08.00'de başlayan referandumda oy kullanma işlemi 20.00 itibariyla sona erdi.

Referandumda vatandaşlara "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

"Referandumu Düzenleme Komisyonu"ndan yapılan açıklamada, oyların yüzde 71,09'unun sayıldığı ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, sandığa gidenlerin yüzde 99,79'unun "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlamasını destekliyor musunuz?" sorusuna "evet" cevabını verdiği bildirildi.

Referandumun nihai sonuçlarının bugün TSİ 13.00'te açıklanacağı belirtildi.

BOŞNAK SİYASİLERDEN BOYKOT ÇAĞRISI

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin daha önce "anayasaya aykırı" olduğunu bildirdiği referandumu, entite sınırları içindeki Boşnaklar boykot etti.

Bahse konu referandumu "bağımsızlık referandumunun provası" olarak gören Boşnak siyasiler, daha önce birçok kez entite sınırlarındaki Boşnak halkına referandumu boykot etme çağrısında bulunmuştu.

Bosnalı Sırp liderler ise oy kullanma hakkı bulunanların, etnik kökeni önemli olmaksızın sandığa gitmesini ve 9 Ocak’ın "Sırp Cumhuriyeti'nin doğum günü olarak kutlanmaya devam etmesi için" oy kullanmasını istemişti.

24 YILDIR KUTLANIYOR

Sırp Cumhuriyeti’nin kurulmasına ilişkin bildiri 9 Ocak 1992'de kabul edilmişti. Bu nedenle bu tarih, entite sınırları içerisinde “Sırp Cumhuriyeti Günü” olarak kutlanıyordu.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, geçen yıl kasım ayında aldığı kararla, Sırp Cumhuriyeti Günü’nün kutlanmasının "anayasaya aykırı" olduğuna hükmetmiş ve ilgili kanunun değiştirilmesini istemişti. Mahkeme gerekçeli kararında, 1992 yılındaki bildirinin ülkedeki Boşnak ve Hırvat temsilcilerin katılımı olmadan kabul edildiğini ve tek taraflı olduğunu belirtmişti.

Geçen hafta konuyu görüşmek üzere yeniden toplanan Anayasa Mahkemesi üyeleri, yapılması planlanan referandumun da anayasaya aykırı olduğunu ve durdurulması gerektiğine karar verdi.

Sayfa Yükleniyor...