Assange İsveç'e iade edilecek

İngiltere'de yüksek mahkeme, cinsel tacizle suçlanan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilmesine karar verdi. Ancak Assange'ın hukuk yolları tamamen tükenmedi. 14 gün içinde mahkeme kararına itiraz hakkı bulunan Assange, "Gelecek günlerde bir sonraki adımımızı değerlendireceğiz"  dedi.

Assange İsveç'e iade edilecek

İsveçli yetkililer, suç duyurusunda bulunan iki kadının başvurusundan sonra WikiLeaks kurucusu için tutuklama kararı çıkarmıştı.

INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan Assange, aralık ayında İngiltere'de teslim olmuş, bir hafta gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Mahkeme geçtiğimiz şubat ayında Assange'ın İsveç'e teslim edilmesine karar vermişti. Julian Assange İsveç'e iade kararını yüksek mahkemeye götürerek temyiz etmeye karar vermişti. Ancak İngiliz Yüksek Mahkemesi, Assange'ın İsveç'e iade edilmesi yönündeki kararı bozmadı.

ASANGE'IN 14 GÜN İÇİNDE İTİRAZ HAKKI VAR
Assange'ın İngiltere'deki hukuk yolları tamamen tükenmiş değil. İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Wikileaks'in kurucusunun iade kararını, İngiltere'deki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'ne (Supreme Court) 14 gün içinde götürme hakkı bulunuyor.

Ancak, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan temyiz başvurusu davasının, kamu yararına olacaksa görüşülmesi uygun görülüyor. Anayasa Mahkemesine başvuru için ayrıca Assange'ın avukatlarının Yüksek Mahkeme'den izin alması gerekiyor.

Assange'ın bu süre içinde, elektronik kelepçe takması ve belli saatlerde sokağa çıkabilmesi gibi şartlı tahliye koşulları değişmeyecek.

ASSANGE: BİR SONRAKİ ADIMIMIZI DEĞERLENDİRECEĞİZ
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiliz Temyiz Mahkemesi'nin hakkındaki "İsveç'e iade" kararına ilişkin "bir sonraki adımlarını gelecek günlerde değerlendireceklerini" söyledi.

Mahkemenin önünde kısa bir açıklama yapan Assange, "Hiçbir ülkede hiçbir suçla cezalandırılmadım. Buna rağmen, Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama kararı o kadar kısıtlayıcı ki, İngiliz mahkemelerinin gerçekleri değerlendirmesini engelliyor.

Gelecek günlerde bir sonraki adımımızı değerlendireceğiz. Bugün alınan kararın tamamını görmek için lütfen 'www.swedenversusassange.com' adresine girin" diye konuştu.

Çok sayıda basın mensubunun izlediği açıklamanın ardından Assange siyah camlı bir taksiye binerek mahkemeden ayrıldı.

İADE İÇİN SON SÖZ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN
Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne taraf olan İngiltere iade taleplerini kendi iç hukukuna göre, yani 2003 tarihli iade yasasına göre yapıyor. Bu yasada insan hakları ön planda yer alırken, iadeler konusunda son kararı İngiliz İçişleri Bakanlığı veriyor. Avustralyalı gazeteci iddiaların siyasi amaçlı bir karalama kampanyası olduğunu belirtiyor.

GİZLİ BELGE YAYININI DURDURDU
Julian Assange, kurucusu olduğu WikiLeaks'in ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait gizli belgeler ile ellerinde olan diğer gizli belgeleri yayınlamayı durdurduğunu açıklamıştı. Assange gerekçe olarak finansal sorunları göstermişti.

WIKILEAKS BAĞIŞLARINA EL KONUYOR
WikiLeaks kurucusu açıklamasında kendilerine yapılan bağışların yüzde 95'nin Visa, Mastercard gibi finans kuruluşları tarafından bloke edildiğini belirtmişti.

Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, geçen yıl yayınladığı gizli diplomatik ve askeri belgelerle çapında sansasyona yol açmıştı.

Sayfa Yükleniyor...