'Bıraktığım Türkiye ile şimdiki çok farklı'

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, şimdiki Türkiye ile en son bıraktığı Türkiye arasında çok farklar olduğunu, şimdiki Türkiye'nin birçok açıdan ilerleme kaydettiğini söyledi.

'Bıraktığım Türkiye ile şimdiki çok farklı'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, "Şimdiki Türkiye ile en son bıraktığı Türkiye arasında çok farklar bulunduğunu, şimdiki Türkiye'nin birçok açıdan çok fazla ilerleme kaydetmiş bir ülke olduğunu" belirterek, "Daha zengin bir sivil toplum, Türkiye'nin geleceği ve yönelimi hakkında daha açık bir tartışma ortamı ve canlı bir medya gördüm" dedi.

Terör örgütü PKK'nın da "gelecek değil, geçmişte kaldığını" ifade eden Ricciardone, "Türk hükümeti, şimdi tüm Türklerin birinci sınıf vatandaş olduğunu vurguluyor ve bu da umudun teröristlere değil Türk halkına verilmesinin bir yolu. Başarıyı getirecek çizgi işte tam da bu" dedi.

Ricciardone, ABD'deki Türk-Amerikan çatı kuruluşları Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Türk-Amerikan İttifakı (TAA) tarafından, Washington'da onuruna verilen resepsiyonda, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Daha önce ABD'nin Kahire Büyükelçiliğini de yapan Ricciardone, bir soru üzerine, "Türkiye ve Mısır'ın ortak tarihleri olduğunu ancak iki ülkenin demokrasi düzeyini karşılaştırmanın doğru olmadığını" belirterek, Türkiye'nin, demokratik gelişim açısından farklı bir noktada bulunduğunu ifade etti.

Ricciardone, Türkiye'nin başta demokrasi olmak üzere birçok konuda çok ilerleme kaydettiğini ve yukarıları hedeflediğini, zaten de öyle olması gerektiğini belirtti.

Geçmişte birkaç defa Türkiye'de de görev alan Ricciardone, şimdiki Türkiye ile o dönem bıraktığı Türkiye arasında çok farklılık bulunduğunu, şimdiki Türkiye'nin birçok açıdan çok daha gelişmiş olduğunu kaydetti.

"Önceki Türkiye ile şimdiki Türkiye arasında hangi alanlarda farklar gözlemlediğine" dair bir soru üzerine de Ricciardone, "Türkiye'de yaşanan değişimin birçok alanı kapsadığını, daha zengin bir sivil toplum, Türkiye'nin geleceği ve yönelimi hakkında daha açık bir tartışma ortamı ve canlı bir medya gördüğünü" anlattı.

MEDYA, OLMAK İSTEDİĞİ YERDE DEĞİL
Ricciardone, "Sorunlar tabii ki var. Medya, olmak istediği yerde değil, Türk halkı da özgürlükler açısından olmasını istediği yerde değil. Sadece yazılı ve standart görsel medyayı kastetmiyorum, yeni medyayla alakalı söylüyorum. Ancak bu heyecan verici bir an ve iyimserim" diye konuştu.

Ricciardone, "Mısır ve Ortadoğu'daki gelişmelerin, Washington'ın Türkiye'ye bakışını ne yönde etkileyeceği, Türkiye'nin öneminin artıp artmayacağına" dair bir soru üzerine, şu anda Türk-Amerikan ilişkileri ve iki ülke arasındaki ortaklığa odaklandığını söyledi.

"Hem Batı'nın hem de Doğu'nun bir üyesi olan Türkiye'nin, avantajlarının çok farkında olduğunu" ifade eden Ricciardone, Türkiye'nin doğal jeo-stratejik avantajlarından faydalanmasının hem Türkiye, hem de ABD de dahil olmak üzere Türkiye'nin dostlarının yararına olacağını ifade etti.

PKK BENCE GEÇMİŞTE KALDI
Ricciardone, terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine de PKK'nın terör örgütü olduğunu ve bu terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye ile birlikteliklerini vurguladı.

Daha önce Türkiye'de bulunduğu sırada da aynı durumun geçerli olduğunu, ancak o dönemden beri PKK'ya karşı iş birliklerini yeni bir düzeye taşıdıklarını ifade eden Ricciardone, "PKK bence gelecekte değil, geçmişte kaldı" dedi.

Ricciardone, PKK'yla mücadele konusunda Türkiye ile pek çok alanda zengin bir iş birliği içinde olduklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...