Cezayir'in rehine fiyaskosuna tepki

İngiltere, Cezayir'de rehine operasyonunun sona erdiği bilgisinin kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Fiyaskoyla sonuçlanan kurtarma operasyonunda 7'si yabancı 30 rehine öldü. Japonya ve Norveç "askeri operasyon yapmayın" uyarılarının Cezayir tarafından dikkate alınmadığını belirtti.

Cezayir'in rehine fiyaskosuna tepki

Cezayir ordusunun helikopter ve tank destekli 'rehine kurtarma" operasyonu kanlı bitti. Dün başlayan operasyon hala devam ederken şu ana kadar El Kaide bağlantılı radikal İslamcı grupla, Cezayir ordusu arasındaki çatışmalarda 7'si yabancı 30 rehine hayatını kaybetti. Olayda 11 İslamcı militan da öldürüldü.

Cezayir'de vatandaşları rehin tutulan Japonya, İngiltere, ABD ve Norveç, Cezayir'in fiyaskoyla sonuçlanan operasyonuna tepki gösterdi.

Cezayir'in rehine fiyaskosuna tepki  - 1

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Cezayir'in düzenlediği operasyonla rehinelerin hayatını tehlikeye attığını söyledi. Japon hükümeti, operasyonla ilgili kendilerinin bilgilendirilmediğini de belirtti. Yaşamını kaybeden rehineler arasında 2 Japon da bulunuyor. Japonya 14 vatandaşından da haber alamıyor.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, rehinelerin can güvenliği nedeniyle Cezayir'den askeri operasyon düzenlememeleri için resmi başvuru yapıldığını söyledi. Norveç, Cezayirli yetkililerin, devam eden bir operasyon hakkında kendilerine bilgi verdikleri eleştirisinde bulundu.

Ayn Emnas'daki doğalgaz tesisine operasyon düzenleyen Cezayir hükümeti, bilgi kirliliği yapmakla suçlandı. Dünden bu yana devam eden operasyonda kaç kişinin öldürüldüğü ve hala kaç rehinenin radikal İslamcı grubun elinde olduğuyla ilgili çelişkili haberler geliyor.

CEZAYİR MUHALEFETİ TEPKİLİ
Cezayir'deki muhalefet partileri de, rehine operasyonuna sert tepki gösterdi. Cezayir'in önde gelen muhalif partileri, ülkenin güney sınırındaki durum, Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesi ve Fransız savaş uçaklarının Cezayir hava sahasını kullanması gibi konuları tartışmak üzere başkent Cezayir'de bir araya geldi.

Cezayir'in rehine fiyaskosuna tepki  - 2

Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, ''Kanla İmza Atanlar Tugayı'nın Ayn Emnas'taki doğalgaz tesislerine düzenlediği saldırıdan, Mali'ye askeri müdahale konusunda 'gizli anlaşma' yapan Cezayir yönetimi sorumludur'' ifadesine yer verildi.

30 REHİNE ÖLDÜ
Cezayir'deki "rehine kurtarma" operasyonunda 7'si yabancı 30 rehine hayatını kaybetti. Operasyon sırasında 1 Fransız, 2 İngiliz ve 2 Japon rehine yaşamını yitirdi. 14 Japon rehinenin akıbeti bilinmiyor. ABD'li rehinelerden de haber alınamıyor. Görgü tanıklarına göre, operasyonda Cezayir ordusu, rehinelerin bulunduğu 4 aracı havaya uçurdu.

Sayfa Yükleniyor...