Çin ve Batı nasıl başardı?

Dünyanın en büyük kömür üreticileri, ABD ve Çin'de madenci ölümlerinin ciddi oranda azalması dikkat çekiyor. Özellikle Çin'de madenci ölümleri son 10 yılda yüzde 75 azaldı. Peki Çin ve Batı bunu nasıl başardı?

Çin ve Batı nasıl başardı?

Madencilik, kaza ve ölüm riskinin en yüksek olduğu sektörlerden biri. Ancak yasal düzenlemeler, sıkı denetim ve gelişen teknoloji sayesinde madenci ölümlerinde Avrupa, ABD ve Çin'de ciddi azalma var.

Dünyanın en ölümcül madenlerinin bulunduğu Çin'de son 10 yılda, ölümler neredeyse yüzde 75 azaldı. Çin'de 2000-2005 yılları arasında yılda yaklaşık 6 bin ölüm gerçekleşiyordu. Bu rakam geçen yıl 1049'a geriledi.

Yasadışı yüzlerce madenin kapatılması, güvenlik önlemlerinin artırılması ve madencilere verilen eğitimin artması bunda etken.

Maden kazalarında sorumluluğu bulunanların ağır cezalara çarptırılması da ölümlerin azaltılmasında en kilit rolü oynadı.

TÜRKİYE ÇİN'İ DE GERİDE BIRAKIYOR
üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Çin, madenci ölümlerinin en fazla görüldüğü ülke. Ancak milyon ton başına kıyas yapıldığında Türkiye Çin'i geride bırakıyor.

Çin ve Batı nasıl başardı?  - 1

Milyon ton başına düşen ölüm sayısı Çin'de 1.27 iken Türkiye'de 7.22 Amerika Birleşik Devletleri'nde ise, milyon ton kömür başına düşen ölüm sayısı 0.02.

TÜRKİYE SÖZLEŞMEYE İMZA ATMIYOR
Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun, "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni imzalamaması da dikkat çekiyor.

Madencilikte iş sağlığı ve güvenliği için önlemler içeren ve maden işletmesi sahiplerine önemli sorumluluklar getiren sözleşmenin Brezilya'dan Zimbabwe'ye 28 imzacısı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...