Çin'den Hong Kong'a birlik ve siyasi istikrar çağrısı

Pekin yönetimi, Hong Kong'a ulusal birlik ve siyasi istikrar çağrısında bulundu.

Çin'den Hong Kong'a birlik ve siyasi istikrar çağrısı

Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderler Zirvesi çerçevesinde, Peru'nun başkenti Lima'da bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, burada Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying ile bir araya geldi.  

Şi Cinping, Leung Chun-ying ile yaptığı görüşmede, Çin'in Hong Kong Özel Bölgesi'nde siyasi ve sosyal istikrarın sürdürülmesinin yanı sıra ulusal birliğin kararlılıklasağlanması yönünde çağrıda bulundu.  

Son dönemde Hong Kong'daki Yasama Konseyinde yaşanan yemin krizi vegelişen olaylara ilişkin Leung'dan bilgi alan Şi, Hong Kong yönetimi ve özel yöneticisinin bu konudaki çalışmalarını da onayladıklarını dile getirdi.  

Bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hang'in, 2 Kasım'daki yemin töreninde metne bağlı kalmaması ve Çin'e hakaret etmesi üzerine Yasama Konseyinde arbede çıkmıştı. Arbedede 6 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Kolluk kuvvetlerinin konsey salonuna girmesi üzerine oturuma ara verilmişti.  

Pekin yönetimi, Hong Kong Yasama Konseyinde çıkan yemin krizinin ardından, Hong Kong'un Temel Kanunu’nun 104. maddesine şerh düşmüştü. Bu da yemin metninde yer almayan kelimeleri kullanan vekillerin yeminin geçersiz sayılmasının ve Temel Kanun'da belirlenen kamu görevinden men edilmelerinin yolunu açmıştı.  

Hong Kong'daki Yüksek Mahkeme de geçen hafta, Yasama Konseyindeki yemin töreninde metne bağlı kalmayan bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-ching ve Leung Chung-hang'ın, yemin metninin dışına çıktıkları gerekçesiyle vekilliklerinin düşürülmesine karar vermişti.  

Öte yandan Hong Konglu milletvekilleri, vekilliklerinin düşürülmesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığına mektup göndererek yardım talebinde bulunmuş, Çin de bu kişilere "Ülkeyi bölmeye çalıştıkları, bölgedeki egemenlik ve güvenliğe zarar verdikleri" suçlamasıyla sert tepki göstermişti.  

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı. 

Sayfa Yükleniyor...