DAEŞ ile mücadelede ikili mekanizma

ABD ile Türkiye arasında DAEŞ ile mücadele konusunda yeni bir mekanizma kuruldu. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Ankara ziyaretinde varılan uzlaşmaya göre, başında tuğgenerallerin bulunduğu iki ayrı heyet oluşturulacak.

DAEŞ ile mücadelede ikili mekanizma
Dün Ankara'ya gelen Joseph Dunford Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşmüştü.

ABD ile Türkiye arasında Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı yürütülen mücadeleyle ilgili koordinasyon mekanizması kuruldu.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Ankara temasları sırasında Türk tarafının teklifi üzerine varılan uzlaşmaya göre, iki ülke başında birer tuğgeneralin yer alacağı iki ayrı heyet oluşturacak.

Heyetler herhangi bir kriz durumunda anında toplanacak. Heyetlerde gerektiğinde istihbarat servisleriyle dışişlerinden de temsilciler olacak. ABD kendi heyetinin başındaki ismi belirledi.

Ancak bu isim, daha önceden ajanslara düşen haberlerde iddia edildiği gibi, Genelkurmay Karargahı’nda görev yapmayacak.  Ankara'daki Savunma İşbirliği Ofisi ya da ABD'nin askeri ateşeliğinde bulunacak.

"TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ"

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Ankara ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. Dunford, Türkiye ile ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun, Rakka’nın kurtarılması, elde tutulması ve yönetilmesine dönük uzun vadeli planda birlikte çalışacağını bildirdi.

Dunford, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile dün Ankara’da yaptığı yaklaşık 4,5 saatlik görüşmeye ilişkin ABD’li gazetecileri bilgilendirdi.

Görüşmede, Suriye’nin Rakka kentinin DAEŞ’ten alınması çabalarının değerlendirildiğini belirten Dunford, “Türkiye ve DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyon, Rakka’nın kurtarılması, elde tutulması ve yönetilmesine dönük uzun vadeli planda birlikte çalışacak.” dedi.

Dunford, Rakka’nın kurtarılması ve sonrası ile alakalı Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) yeterli olmayacağının farkında bulunduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakka’nın elde tutulması ve yönetilmesi konusunda SDG’nin çözüm olmadığını her zaman biliyorduk. Şu anda üzerinde çalıştığımız konu operasyon için doğru olan kuvvetler karışımını bulmak.”

General Dunford, yerel güçler ve Rakka yakınlarındaki diğer kişilerden oluşacak "doğru kuvvetlerin", operasyona öncülük edeceğini ve şehir DAEŞ’ten kurtarıldığı takdirde de kentin elde tutulması ve yönetilmesine katkı sunacağını kaydetti.

Rakka operasyonunda ağırlıklı olarak Arap güçlerine ihtiyaç olacağına vurgu yapan Dunford, “Bunun gibi güçler var.Ilımlı Suriyeli muhalifler var, taramadan geçirilmiş Suriyeli güçler ve Özgür Suriye Ordusu kuvvetleri var” ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...