İngiliz meclisinde "Brexit" düellosu

İngiltere Başbakanı Theresa May hükümetin Avrupa Birliği'nden çıkışla (Brexit) ilgili hazırlıklı olmadığı ve planının bulunmadığı iddialarını reddetti. May, "Brexit'le ilgili bir planımız var. Planımız en iyi anlaşmaya varmaktır" dedi.

İngiliz meclisinde "Brexit" düellosu

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda "Başbakan'a Sorular" oturumunda, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri Başbakan Theresa May ile ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn arasında Brexit hakkında hararetli tartışmalar yaşandı.

AB'den ayrılık müzakerelerine dikkatli bir şekilde hazırlandıklarını kaydeden May, "Bu çerçevede, AB'den ayrıldıktan sonra Birlik ile en iyi ticaret anlaşmasına varmayı umuyoruz. Brexit'le ilgili bir planımız var. Planımız en iyi anlaşmaya varmaktır. Planımız, ile serbest ticaret anlaşmaları yapmak ve Avrupa'dan Birleşik Krallık'a gelen insanların kontrolünü sağlamaktır. Hükümet bu konuda kararlı ve birlik içerisindedir. Muhalefetin gölge kabinesi Brexit'e destek verip vermediğine bile karar verememektedir" diye konuştu.

Başbakan May, Brexit'le hükümetin stratejisinin açıklanmasının, ülke çıkarları için birlik ile kötü bir anlaşmaya neden olacağını kaydetti.

"HÜKÜMETİN ORTAK STRATEJİSİ YOK"

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Brexit'in Gümrük Birliği'nden ayrılmak anlamına geleceği" yönündeki sözlerini ve İngiliz basınına bu hafta sızan "hükümetin Brexit'le ilgili planının bulunmadığı" yönündeki haberleri anımsattı.

İşçi Partisi lideri Corbyn kabinedeki görüş ayrılıklarından dolayı ortak bir stratejinin mevcut olmadığının anlaşıldığını ifade ederek, "Mali stratejisi olmayan bir maliye bakanımız, Brexit planı olmayan bir Brexit bakanımız ve sorulara yanıt vermeye hazırlıklı olmayan bir başbakanımız var" dedi.

İngiliz hükümeti Brexit süreciyle ilgili parlamentoyu yeteri kadar bilgilendirmemekle eleştiriliyor. Hükümet ise, sürecin kamuoyuna açık yürütülmesinin ülke çıkarlarını olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

Muhalefet, Başbakan May'i Brexit sürecini iyi yönetememekle, hükümet ise ana muhalefet lideri Corbyn'i partisini birleştirememekle eleştiriliyor.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme bu ay başında AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Karar, İngiliz hükümetinin parlamentodan onay almadan ülkenin AB'den çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işletememesi anlamına gelirken, hükümet kararı temyiz mahkemesine taşımıştı.

Temyiz Mahkemesi'nin kararını gelecek ay vermesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...