İsrail "otobüsleri ayırma" uygulamasını askıya aldı

Batı Şeria'da yaşayan ve İsrail'e çalışmaya giden Filistinliler bugünden itibaren İsraillilerle aynı otobüsleri kullanamayacaktı. Ancak tepkiler sonrası İsrail Başbakanı Netanyahu uygulamayı askıya aldı.

İsrail "otobüsleri ayırma" uygulamasını askıya aldı

Uygulamaya göre, Batı Şeria'dan İsrail'e giden Filistinlilerle, Yahudi yerleşimciler artık ayrı otobüslerde seyahat edecekti.

Ancak Filistinliler ve insan hakları örgütlerinden gelen tepkiler sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Yaalon "otobüsleri ayırma" uygulamasını askıya aldı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "otobüs ayırma" uygulamasının başlamasına saatler kala Başbakan Netanyahu'nun Savunma Bakanı Moşe Yaalon'u telefonla aradığı belirtildi. Netanyahu'nun Yaalon'dan uygulamayı askıya almasını talep ettiği ifade edildi. 

İsrail'in otobüsleri ayırma kararı kamuoyunda Güney Afrika'da Mandela dönemi öncesi uzun yıllar uygulanan "apartheid" rejimine benzetiliyordu.

İsrail'in dünya kamuoyunda böyle bir imajla anılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını düşünen Başbakan Netanyahu "otobüs ayırma" uygulamasını askıya aldı.

Filistinliler ve insan hakları örgütleri, İsrail'in bu uygulamasını "ırkçı" ve "kabul edilemez" olarak tanımlıyordu.

İsrail "otobüsleri ayırma" uygulamasını askıya aldı - 1

İsrail Savunma Bakanlığı 3 aylık bir deneme sürecinin ardından yeniden bir değerlendirme yapılacağını açıklamıştı.

İsrail uygulamanın Filistinli çalışanların kontrolüne ve güveniğin artırılmasına olanak tanıyacağını iddia etmişti.

APAARTHEID NEDİR?

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1948-1994 yılları arasında, Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan ırkçı ayrımcılık sistemi. Afrika dilinde "ayrılık" anlamına gelen "Apartheid" uzun yıllar boyunca beyaz ırkın yönetiminde olan Güney Afrika'da siyahilere uygulanan ayrımcılığı 1948 yılı genel seçimlerinden sonra resmileştirdi.

1958 yılından itibaren yasalarla da desteklenen Apartheid sistemi, insanların derilerinin renklerine göre sınıflandırılmaları sonucu, beyaz azınlık dışında kalanların vatandaşlık hizmetlerinden daha az yararlanmaları, devletin sağladığı sağlık hizmetleri, eğitim gibi uygulamalarından daha az yararlanmalarına zemin hazırladı.

Güney Afrika'da "apartheid"a karşı Anti-Apartheid Hareketi oluşturulmuş, Nelson Mandela iktidarıyla ırkçı-ayrımcı uygulamalar durdurulunca "apartheid"ın ortadan kalkmasıyla bu hareket de son buldu.

Sayfa Yükleniyor...