İtalya’da bayrak asma tartışması

Özerk bölge Trentino-Alto Adige'de, İtalya’nın 1. Dünya Savaşı’na girişinin 100. yılı dolayısıyla resmi kurumlara İtalyan bayrağı asılmayacağı bildirildi.

İtalya’da bayrak asma tartışması

İtalya’nın kuzeyindeki özerk bölge Trentino-Alto Adige, ülkenin Birinci Savaşı’na girişinin 100. yılı nedeniyle devlet dairelerine İtalyan bayrağını asılması yönündeki Roma'dan gelen karara uymayacağını açıkladı.

İtalya’nın 24 Mayıs 1915’te İngiltere, Fransa ve Rusya'dan oluşan “İtilaf Devletleri” yanında Birinci Dünya Savaşı’na katılmasının 100. yılı münasebetiyle ülke genelinde yapılacak anma etkinlikleri dolayısıyla bakanlar kurulunun aldığı devlet kurumlarına İtalya ve AB bayraklarının asılması kararına, kuzeydeki özerk yönetimlerden gelen itiraz, ülkede tartışma başlattı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında yapılan anlaşmalarla İtalya’nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan aldığı Avusturyalıların “Güney Tirol”, İtalyanların ise “Trentino-Alto Adige” isimiyle andığı özerk bölgenin iki özerk vilayetten biri olan kuzeydeki Bolzano’nun valisi Arno Kompatscher, “Bir çatışmayı anmak için Roma’nın aldığı bu karar, anlaşılmaz ve yanlış. Bunun yerine biz kaybedenleri anmak için bayrakları yarıya indirmeyi tercih ederdik. Bu, söz konusu trajedinin kurbanlarını anmak için daha doğru bir yol olurdu” diye konuştu.

Bolzano ile aynı bölge içinde yer alan güneydeki komşu vilayet Trento ise İtalyan bayrakları asmak yerine mevcut bayrakları yarıya indirme kararı aldı.

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti ise 24 Mayıs’ın bir kutlama günü olmadığını belirterek, Vali Kompatscher’ı kararını gözden geçirmeye ve ülkenin birliğinin sembolü olan üç renkli bayrağı asmaya çağırdı. Milliyetçi partiler de özerk bölge yönetimine tepki gösterdi.

İtalya’nın kuzeyinde zaman zaman bağımsızlık talepleriyle gündeme gelen Trentino-Alto Adige bölgesi, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce Avusturya’nın Tirol eyaletinin bir bölümünü oluşturuyordu. Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Saint-Germain anlaşmasıyla Trentino-Alto Adige İtalya'nın egemenliği altına girdi.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin Almanca konuştuğu Trentino-Alto Adige, İtalya’nın 1948 Anayasası ile 20 idari bölgesi içindeki 5 özerk bölgeden biri durumunda.

Sayfa Yükleniyor...