Kıbrıs müzakereleri sonuçsuz kaldı

Kıbrıslı liderler arasında İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yapılan kamp tipi görüşmeler, Rum tarafının aşırı talepleri nedeniyle sonuçsuz kaldı. Böylece 1 buçuk yıldır sürdürülen Kıbrıs müzakereleri de belirsizliğe sürüklenmiş oldu.

Kıbrıs müzakereleri sonuçsuz kaldı

Rumlar dün Yunanistan’ın Türkiye’yi ve Türk askerini Kıbrıs’ta devre dışı bırakmaya yönelik önşartını masaya getirerek krize neden oldu. Kriz bugün aşıldı ve müzakereler yeniden başladı.

Sık sık BM arabulucusunun tarafları uzlaştırmak için müdahalede bulunmak zorunda kaldığı ve gece yarısına kadar süren müzakerelerde bu kez Rumlar aşırı taleplerle masaya geldi ve yeni bir kriz daha patlak verdi.

BM arabulucusu Espen Barth Eide’nin tüm müdahalelerine rağmen makul çizgiye yanaşmamakta ısrar eden Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, İsviçre’de ikincisi yapılan Kıbrıs zirvesinin sonuç alınamadan sona ermesine neden oldu.

İsviçre’deki iki gün süren Kıbrıs zirvesi, gerek toprak kriterlerinin, gerekse beşli konferans tarihinin belirlenmesi amacıyla yapılıyordu.

Zirveden Kıbrıs’ta 1 buçuk yıldır süren müzakerelerin sonuç alıcı aşaması olan, garantör Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin masada bulunacağı beşli konferans tarihinin çıkması hedefleniyordu. Beşli konferansta tüm müzakere sürecinin nihai sonuca bağlanması ve çözüm çerçevesinin ortaya çıkarılması planlanıyordu.

Rumların öne sürdüğü aşırı talepler nedeniyle zirveden sonuç alınamadı ve tüm çabalar havada kaldı. Zirvenin sonuçsuz kalması uzlaşma yönünde sergilediği çabalarla soruna yön veren ülkelerin liderlerinden ve BM Genel Sekreteri’nden takdir toplayan Türk tarafında hayalkırıklığı yarattı.

Rumların zirveyi altüst eden en dikkat çeken talebi 92 bin Rum’un Kuzey’e geri dönüşüne imkan sağlayacak toprak talebi oldu. 12 yıl önceki Annan Planı’nda dahi bu rakam 89 bindi. Kuzey’e dönecek Rum sayısının 92 bin olacağını ve bundan asla geri adım atmayacağını söyleyen Rum Lider Anastasiades, çoğu bugün hayatta olmayan Rumlar için geri dönüş hakkı talep etti. Talebin makul olmadığı yönündeki tüm kanıtları da reddetti.

Masanın dağılmasında, zirvenin sonuçsuz kalmasında Rumların makul çizgiye yaklaşmayı reddeden uzlaşmaz tavrı çok etkili oldu.

Şimdi gözler müzakereleri yürüten Birleşmiş Milletler’e çevrilmiş durumda zira ortada ciddi bir kriz var. Müzakereler sonuçsuz vaziyette askıda kalmış durumda. 1 buçuk yıldır sürüdürülen müzakerelerin geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz.

Rum kesimindeki 2018 başkanlık seçimleri nedeniyle Kıbrıs’ta bu yıl sonuna kadar çözüme ulaşılması hedefleniyordu. Bu takvim uyarınca, beşli konferansın Aralık ayında yapılması gerekiyordu. Zirvenin beşli konferans tarihi belirlenemeden sonuçsuz kalması takvimin aksamasına da neden olmuş gibi görünüyor.

Sayfa Yükleniyor...