Kıbrıs'ta müzakereler yeniden başladı

Kıbrıs’ta Rumların adanın Yunanistan’a ilhakı ülküsü Enosis’in okullarda kutlanması kararı yüzünden kesilen müzakere süreci, 2 ay aranın ardından yeniden başladı.

Kıbrıs'ta müzakereler yeniden başladı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, iki kesimi birbirinden ayıran yeşil hatta BM gözetiminde bir araya geldi.

Bugün başlayan yoğunlaştırılmış süreç 2 yıldır devam eden müzakerelerin final aşaması olarak niteleniyor.

Liderlerin Haziran ayı sonuna kadar bir sonuca ulaşması ve siyasi eşitlik temelinde, adayı yeniden birleştirecek federal çözümün çerçevesinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı ve müzakerelerin arabulucusu Espen Barth Eide’nin de katılımıyla bir araya gelen liderler, bugünkü ilk görüşmede yeni dönemdeki metodolojiyi ve takvimi ele alacak.

Liderler bu dönemde BM’den sürece, köprü öneriler veya sorunların aşılmasına yönelik fikir paketleri sunarak daha aktif katılım bekliyor.

BM’den ayrıca gerek taraflar, gerekse garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında ciddi bir mekik diplomasisi bekleniyor. BM’nin sürece aktif katılımı hakemlik veya resmi öneri şeklinde olmayacak.

Görüşmelerin final aşamasının doğal takvimini, Rumların tek yanlı doğalgaz sondajlarının başlayacağı Temmuz ayı oluşturuyor. Bu süre zarfında siyasi çözüm çerçevesinin ortaya çıkması hedefleniyor. Aksi halde Türkiye’nin çok kesin bir şekilde karşı çıktığı Rumların tek yanlı doğalgaz sondajları, bölgede ciddi bir kriz yaratma potansiyeline sahip. Doğalgazda Kıbrıslı Türklerin hakları bulunuyor ayrıca Rum parsellerinin biri Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesiyle çakışıyor.

Enosis’in okullarda kutlanması kararı, Türk tarafının sert tepkisini çekmiş ve Kıbrıs çözüm müzakereleri durmuştu. Türk tarafı müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için yanlış olarak nitelediği Enosis kararının telafi edilmesini şart koşmuştu. Bunun üzerine Rum Temsilciler Meclisi, geçen Cuma günü yeni bir karar geçirerek Enosis’in kutlanmasını yönündeki önceki kararı devredışı bıraktı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni müzakere döneminde, kendisinden tek yanlı adımlar beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak, sürecin karşılıklı adımlarla yürümesi halinde sonuç verebileceğini belirtiyor.

Akıncı yeni dönemde BM’den gerek taraflar gerekse garantörler arasında çok ciddi bir mekik diplomasine ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Liderler son olarak 16 Şubat’ta bir araya gelmiş, görüşmede Akıncı Enosis kararından duyulan rahatsızlığı aktarırken Rum lider Anastasiadis, masadan kalkıp kapıyı vurarak müzakereleri terketmişti. 2 yıldır devam eden müzakerelerde birçok hayati konuda önemli ilerlemeler sağlanmış, son olarak İsviçre’nin Cenevre kentinde garantör ülkelerin de katılımıyla beşli Kıbrıs konferansı düzenlenmişti.

Bugün başlayan sürecin sonunda Yunanistan’ın tutumu nedeniyle yarım kalan Kıbrıs konferansının da ikinci kez toplanması, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin “Güvenlik ve Garantiler” başlığında bir uzlaşıya varması hedefleniyor.

Sayfa Yükleniyor...