Kuzey Irak'taki referandumun tartışmalı bölgeleri

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nde bugün "bağımsızlık referandumu" düzenleniyor. Referanduma idari statüsü hala belirlenememiş yerleşimler de dahil. Bunlar arasında en büyüğü, uzun yıllardır bir Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani referandum kararını ilk olarak 7 Haziran'da duyurdu. Erbil yönetiminin tek taraflı kararına göre referandum, IKBY'nin resmi olarak kontrol ettiği Erbil, Süleymaniye ve Duhok'u kapsayacak.

Referandum ayrıca Kerkük'ün yanı sıra tartışmalı bölgeler olarak tabir edilen Musul'un batısındaki Sincar ilçesiyle doğusundaki Başika kasabası, Tuzhurmatu ve Hanekin ilçesiyle Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında gerçekleşecek.

Referanduma yaklaşık 5 milyon 500 bin kişinin katılması öngörülüyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun yasadışı ve anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. Sonucunu tanımayacaklarını bildirdi.

ABD, İngiltere, Fransa da referandumun DAEŞ'le mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle ertelenmesini ya da iptalini talep etti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, referanduma "sert bir şekilde" karşı olduklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de referandumun "bölge için istikrarsızlığa yol açabileceği" uyarısında bulundu.

Türkiye de referanduma karşı çıkan ülkeler arasında. Ankara'dan yapılan açıklamalarda referandumun tarihi bir hata olacağı ve beraberinde sadece bölgesel değil, küresel bir krizi getireceği uyarıları yapıldı.

Bağımsızlık referandumuna açıkça destek veren tek ülke ise İsrail. Son olarak Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği tarafından Kerküklülere, referanduma katılmaları çağrısında bulunuldu. Ayrıca referanduma daha önce karşı çıkan İslami Toplum Partisi tavrını değiştirerek seçmenlere "evet" oyu kullanmaları çağrısı yaptı.

Sayfa Yükleniyor...