NATO: Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır

Türkiye'nin IŞİD'le mücadele çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır. NATO ve müttefikleri koalisyon güçlerini destekliyor. IŞİD'e karşı mücadelede desteği sürdüreceğiz" dedi.

NATO: Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'la görüştükten sonra NTV'nin sorularını yanıtladı.

NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe'nin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'in Suriye'deki başkenti Rakka'ya Türkiye ve ABD'nin olası ortak harekatıyla ilgili olarak, "Biz hem ABD hem Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelesini destekliyoruz" dedi.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili görüşlerini dile getiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Dışişleri Bakanı ile darbe girişiminin ilk saatlerinde görüşmüştük Türk demokrasisine yönelik bu saldırıyı kınadığımızı, NATO ve Türkiye dayanışmasının altını çizmiştik. Türk halkının darbe girişi karşısında durmasını sokaklara dökülmelerini ve savunmalarını etkilenerek karşıladım. NATO'nun Türkiye'ye bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla desteği mevcuttur" şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye NATO'nun çok önemli müttefiklerinden biri. Özellikle Doğu bölgelerinde bu müttefikliğin önemi ciddi anlamda devam etti. Türkiye'nin NATO ile birlikteliğini de taktirle karşılıyoruz."

"Türkiye bu noktada farklı NATO operasyonalarına katkıda bulunmaya devam etmişti, tüm gereklilikleri yerine getirmiştir. Bu darbe teşebbüsünden sonra zorlu dönemde Türkiye tüm üstüne düşen görevleri yerine getirmiştir."

"Ben dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüm. Çok verimli bir toplantı oldu. NATO'nun Türkiye'deki mevcudiyetini görüştük. Suriye'den gelen tehditlere karşı Türkiye'deki mevcudiyetini arttırdı. Türkiye için elimizden geleni yapıyoruz."

"Müttefikler arasında Batı medyasında Fırat Kalkanı konusunda çeşitli endişeler de dile getiriliyor. Türkiye ile Rusya ilişkilerinin gelişmesinden memnuniyet duyuyorum. Rus uçağının düşürülmesi sonrası biz iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için çaba gösterdik."

"Tüm NATO müttefikleri bu noktada IŞİD'e karşı koalisyona katılıyor. Destek veriyoruz, hava harekatlarına koalisyonun destekleri var. Uçuşa yasak bölge konusunda NATO Suriye'de bunun bir parçası değil. Fakat NATO koalisyona desteğini vermeye devam edecek."

"Türkiye ve ABD çok kilit değeri olan ülkeler ve NATO müttefikleridir. IŞİD'e karşı mücadele konusunda da durum böyledir. IŞİD'in birçok noktayı kaybetmesi bizi oldukça memnun ediyor. Türkiye ve ABD dahil IŞİD'e karşı mücadele verilmesi çok takdirle karşıladığımız bir durum. Biz hem Türkiye'nin hem Amerika Birleşik Devletleri'nin IŞİD'le mücadelesini destekliyoruz. Çünkü IŞİD hepimize yönelik bir tehditttir ve bizim de buna karşı mücadele etmemiz lazım. NATO da bu noktada tabi ki koalisyonu destekliyor ama aynı zamanda çok önemli bir başka konu yerel güçlerin eğitilmesi. IŞİD'e karşı kendi başlarına mücadele verebilmeleri için onları eğitmeliyiz. Çünkü uzun vadede bu daha kalıcı ve önemli bir çözümdür. Afganistan, Suriye ve Irak'ta yerel güçlerin kendi başlarına IŞİD'e karşı mücadele verebilmeleri çok önemlidir. NATO'nun buralara birlik göndermesi yerine karadan harekatlara birlik göndermesinden de öte yerel güçlerin eğitilmesi ve bunların kendi ülkelerindeki istikrarı sağlayabilmeleri ve terörizme karşı mücadele verebilmeleri çok önemli."

Ege Denizi için sabit belirlenmiş bir tarih yok. Ege Denizi'nde NATO büyük bir fark yarattı. İnsan kaçakçılığının kontrol altına alınması için NATO'nun faaliyetleri çok önemli."

Sayfa Yükleniyor...