Türkiye'de 'yaşam odası' zorunlu değil

Soma'daki facianın ardından tartışılan en önemli konulardan biri de madenlerdeki iş güvenliği. "Kaçış veya Yaşam Odaları"nın böyle durumlarda hayati önemde olduğu ancak Türkiye'de zorunlu olmadığı için bu tip odaların birçok madende bulunmadığı belirtiliyor.

Türkiye'de 'yaşam odası' zorunlu değil

Soma'daki facianın ardından madenlerin güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Madenlerdeki güvenlikte önemli bir yer tutan "Kaçış veya Yaşam Odaları"nın önemi tartışılıyor.


Dünyanın birçok ülkesindeki madenlerde zorunlu olan bu odalar Pakistan, Afganistan gibi ülkelerin yanısıra Türkiye'de de zorunlu değil.

Bu nedenle Türkiye'deki birçok maden ocağında yaşam odaları bulunmuyor. Oysa bu odalar herhangi bir kaza anında yaşam şansını oldukça artırıyor.

Konteynırı andıran bu odalar 40 kişiye kadar koruma sağlayabiliyor. Bu odalarda içerdekiler için 30 günden fazla yetecek şekilde su, yiyecek, oksijen, sağlık çantası ve telefon gibi yaşamsal ihtiyaçlarlar bulunuyor.

Bu odaların fiyatı yaklaşık 250 bin dolar. 2010 yılında Şili'de meydana gelen maden kazasında mahsur kalan madenciler 69 gün sonra kurtarılmıştı.

Türkiye'de 'yaşam odası' zorunlu değil  - 1 Şili'de kaçış odasına sığınan madencilerin yaşadığı 17 gün sonra anlaşılmıştı.

ŞİLİ 'KAÇIŞ ODASI' YAPTI
Şili'deki madencileri kuratarn konteynır tarzı bir yaşam odası değil, madenin içine inşa edilen "kaçış odasıydı".

Kaçış odasına sığınan madencilerin hayatta olduğu 17 gün sonra anlaşılmıştı.

17 gün kaçış odasındaki yiyecek, su ve oksijenle hayatta kalan Şilili madencilere daha sonra sondaj borusuyla ek malzeme gönderilmişti.

Sayfa Yükleniyor...