Yeryüzünün en yaşlısı

ABD'nin batısında görülen bir çam ağacı türünün, yeryüzünde yaşı hesaplanabilen en yaşlı canlı olduğu belirlendi.

Yeryüzünün en yaşlısı

Bilim adamları, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde dağlık bölgede yaşayan “Pinus longaeva” türü bir çam ağacının yaşını 5 bin 67 olarak hesapladı.

Aynı bölgede aynı türden bir başka çam ağacının ise 4 bin 850 yaşında olduğu ortaya çıktı.

En yaşlı canlılar listesinde üçüncü sırada da Nevada eyaletinde 4 bin 840 yaşındaki çam ağacı yer alıyor.

Utah Eyalet Üniversitesi'nden genetik uzmanı Prof. Dr. Karen Mock, BBC'ye yaptığı açıklamada ağaçların yaşını zaman içinde biriktirdikleri DNA mutasyonlarını inceleyerek bulduklarını belirtti.

Mock, “Eşeysiz üreyen ağaçlar, her yerde yetişir ve kendilerini yenilerler. Bu da aynı kökten çıkan iki gövdenin ağacın yaşını gösteremeyeceği anlamına gelir. Bilim adamları, bu sorunu ağacın boyutunu yaşına oranlayarak aşmaya çalışıyor. Biz ise çalışmamızda ağaçların yaşını belirlemek için DNA mutasyonlarını kullandık" dedi.

Aynı teknik kullanılarak hazırlanan en yaşlı canlılar listesinde Şili’de 3 bin 622 yaşındaki bir servi ağacı ile Sri Lanka’da 2 bin 217 yaşındaki bir incir ağacı da yer alıyor.

Liverpool Üniversitesinden botanikçi Joao Pedro de Magalhaes de Antarktika’nın soğuk sularında görülen cam süngerlerinin yaklaşık 15 bin yıllık ömre sahip olduğunun sanıldığına işaret etti.

Magalhaes, “Ancak bu süngerlerin yaşını tam olarak hesaplayamıyoruz. Sadece soğuktan dolayı son derece yavaş bir şekilde büyüdüklerini biliyoruz. Yaşını hesaplayabildiğimiz en yaşlı canlı ise 5 bin yıldır var olan çam ağacı” diye konuştu.

Ağaçların yaşı, genellikle gövdelerindeki halkaları sayılarak hesaplanıyor.

Dentrokronoloji adı verilen bu yönteme göre, ağacın gövdesinde yılda bir halka oluştuğu varsayılıyor.

Ancak bu yöntem, her ağaç türünde doğru sonuç vermiyor. Aynı zamanda yaşının hesaplanması için ağacın kesilmesi gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...