YGS Sınav Sonuçları 2017 - ÖSYM YGS 2017 Sonuçları Açıklanıyor!

2017 YGS sonuçları ÖSYM tarafından bugün açıklanacak. YGS sonuçları sorgulama işlemi ÖSYM’nin resmi sitesinden yapılacak. 2 milyondan fazla adayın beklediği YGS sonuçlarının bugün açıklanacağı belirtilmişti. Peki YGS puan hesaplama nasıl yapılır?

YGS Sınav Sonuçları 2017 - ÖSYM YGS 2017 Sonuçları Açıklanıyor!

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2017 sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürüyor.

YGS sonuçları sorgulama işlemini adaylar https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C kimlik numaraları ile yapacak.

YGS’de en az bir puan türünden 150 ve üzeri puan alan adaylar ikinci sınav olan LYS'ye giriş hakkını elde etmiş olacak. Ancak adayların dört yıllık bir üniversite tercihi yapabilmesi için 180 barajını geçmesi gerekiyor.

Sınavda, Milli Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltiliyor.

Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

YGS'de doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her dört yanlış için bir doğru cevap düşülecek.

Ardından son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Daha sonra hesaplanan standart puanlar ve ÖSYS kılavuzu Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak.

AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacak.

ÖSYM'DEN ADAYLARA ANİMASYONLU UYARI

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika veya son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemedi, kısa süre için bile olsa salondan çıkamadı. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmadı ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletildi.

Adana'da Cebesoy Ortaoklu'unda sınava girmek için gelen Mehmet Kara, kapı kapatıldıktan çok kısa bir süre sonra gelince sınava giremedi.

Okul kapısının önüne oturarak uzun süre ağlayan Kara'yı çevredeki veliler sakinleştirmeye çalıştı.

Gece bir iş yerinde çalıştığı için sınava geç kaldığını aktaran Kara, "Abi kurbanın olayım, evden gelsem yetişirdim, işten geliyorum geç kaldım. Bir senem gitti kolay bir şey değil. Ben ne yapacağım şimdi. Abi Allah rızası için alın sınava işten mi atacaklar" dedi.

YGS Sınav Sonuçları 2017 - ÖSYM YGS 2017 Sonuçları Açıklanıyor! - 1

1 DAKİKAYLA KAÇIRDILAR

Bayburt'ta da sınava gireceği Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 09.46'da gelen bazı öğrenciler, geç kaldıkları için salonlara alınmamaları üzerine gözyaşlarına hakim olamadı.

BAYGINLIK GEÇİRDİ

Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde çeşitli nedenlerden dolayı geç kalan ve sınava giremeyen öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.

Bir kız öğrenci, sınav salonuna alınmayınca sinir krizi geçirdi. Bayılan adaya ilk müdahaleyi babası ve diğer veliler yaptı.

Genç kız, daha sonra olay yerine çağrılan ambulans ile hastaneye götürdü.

Geç kalan öğrencilerin sınava girebilmesi için aileleri ve diğer veliler uzun süre polislerle görüştü ancak bir sonuç alınamadı.

SINAV BELGESİNİ YIRTTI

Sivas’taki Cumhuriyet Üniversitesi'nde de bazı öğrenciler salona alınmadı.

Bir öğrenci, tepki amacıyla sınava giriş belgesini yırtarak çöpe attı ve yerleşkeden uzaklaştı.

2 MİLYON ÖĞRENCİNİN YGS HEYECANI

LYS BAŞVURULARI 4-17 NİSAN'DA

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • sınav
  • ÖSYM
  • sınav sonuçları
  • YGS
  • Eğitim
  • Editörün Seçimi

Sayfa Yükleniyor...