Erozyonu oyunla öğreniyorlar

TÜBİTAK desteğiyle PAÜ tarafından yürütülen ''Tiptop Projesi'' kapsamında 5-6 yaş grubundaki çocuklara çeşitli oyunlarla toprağı korumanın yolları ve ağaç dikimi öğretiliyor.

Erozyonu oyunla öğreniyorlar

Denizli'de TÜBİTAK desteğiyle PAÜ tarafından hayata geçirilen ''Tiptop ve Arkadaşları ile Toprağı Tanıtıyoruz Projesi'' kapsamında 5-6 yaş grubundaki çocuklara çeşitli oyunlarla toprağı korumanın yolları ve ağaç dikimi anlatılıyor.        

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fakültesi Okul Öncesi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Gülay Ogelman, toprak bilincinin çocuklara daha küçük yaşlarda aşılanması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak ''Tiptop ve Arkadaşları ile Toprağı Tanıtıyoruz Projesi''ni başlattıklarını söyledi.        

Projenin amacının okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş grubundaki çocuklara toprağı ve toprakla ilgili kavramları tanıtmak olduğunu belirten Ogelman, şu bilgileri verdi:        

''Bu amaç doğrultusunda 5-6 yaşındaki çocuklara toprağın özellikleri, toprağın altında, üstünde yaşayan canlılar, erozyonun ne olduğu, sebepleri sonuçları konularında bilgilendirmek için çeşitli oyunlar geliştirdik.        

18 uzman eğitimcinin yer aldığı projede çocuklarımıza saklambaç, deneycilik, toprağın kaymasının engellenmesi gibi oyunlarla toprağı korumanın yollarını küçük yaşlarda öğretiyoruz. Çocuklar bütün bilgilendirmeleri kafalarında oyun olarak şekillendiriyorlar. Hatta bazen bunları defalarca oynamak istiyorlar. Bir oyun gibi algıladıkları için de severek öğreniyorlar. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlara fidan ve tohum dikiyorlar. Hem oynuyorlar hem de toprağa hayat veriyorlar. Kendilerinin oluşturduğu bir orman sahası bile var.''        

Projenin çocukların çevrelerini ve toprağı daha iyi tanımasını sağladığını ifade eden Ogelman, şöyle konuştu:       

''Çocukların toprağa duyarlılıkları artıyor. Eğitime kent merkezindeki çeşitli ana sınıflarında 5-6 yaş grubu çocuklar katılıyor. Türkiye'de güncel bir sorun olan erozyon problemine dikkat çekmek, çocuklara zamanında toprak bilincini kazandırmak, toprağı tanıtmak, önemini anlatmak için böyle bir proje hazırladık.        

Deneylerle, oyunlarla arazi çalışmaları, fidan dikimi, meyve çekirdeği dikimi, erozyonlu arazide tohum dikimi çalışmaları yapıyoruz. Üniversitedeki laboratuvarlarda canlıları inceliyorlar. Toprakla ilgili bütün kavramları, erozyonu 5-6 yaşındaki çocuklara öğretiyoruz.''       

Ogelman, projenin bu yaş grubundaki çocuklara yönelik ülkedeki ilk toprak eğitim projesi olduğunu bildirerek, TÜBİTAK destekli çevre projelerinin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...