Milli Eğitim Bakanı'ndan sözleşmeli öğretmen açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin maaşları arasında hiçbir fark olmayacağını açıkladı. TEOG'un bugün açıklanacağını ifade eden Yılmaz, Suriyeli öğretmenlere eğitim verileceğini de söyledi.

Milli Eğitim Bakanı'ndan sözleşmeli öğretmen açıklaması

Milli Bakanı İsmet Yılmaz, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlediği basın toplantısında, sözleşmeli öğretmen alımı, Suriyeli öğretmenler, kapatılan eğitim kurumları, TEOG ve çıraklık eğitimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. 

15 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını söyleyen Bakan Yılmaz, bu konuda ayrıntılı bilgiler verdi. 

Yılmaz, kapatılan okullardaki öğrencilerin kontenjan şartı aranmadan yerleştirileceğini de dile getirdi.

İsmet Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Sözleşmeli öğretmenler olarak atanlar ilgili hükümler doğrultusunda adaylık eğitimine tabi tutulacak. İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atama esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumuna valilik tarafından atanacaktır.

Doğum ve askerlik nedeniyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin durumları saklı tutulacak ve bunlar istekleri halinde ayrıldıkları eğitim kurumuna dönebilecekler.

"KADROLU VE SÖZLEŞMELİ ARASINDA ÜCRET FARKI YOK"

Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hak hukuku, ücretleri arasında hiçbir fark yoktur. Sözleşmeli öğretmenlerin yarı yıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacak. Hastalık ve diğer mazeret izinleri de verilecektir.

Öğretmenlerin sözleşme süreleri birer yıl yapılacak. Bir yıl sonunda sözleşmesi feshedilmeyenlerin sözleşmeleri takip eden için geçerli olacak. Bu süretle dört yılı geçemeyecektir. Öğretmenlerin yer değiştirme takvimi devam etmektedir.

TEOG BUGÜN AÇIKLANACAK

TEOG’a 1 milyon 168 bin 48 öğrenci katıldı. TEOG sonuçları bugün açıklanacak. Buna göre; yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları 15-19 Ağustos arasında alınacak. Yerleştirmeye esas ikinci nakil tercih başvuruları 22-26 Ağustos, yerleştirmeye esas üçüncü nakil tercih başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül arasında alınacaktır. 5-8 Eylülde nakil tercih başvuruları, 9 Eylül'de yerleştirme işlemi bitecektir.

KAPATILAN OKULLAR

Kapatılan özel okullarda yaklaşık 138 bin öğrenci bulunuyor. Bunların devlet okullarına nakilller yarleştirilecek. Hiçbir öğrenci mağdur olmayacak. 

Bu öğrencilerin E-okulda bilgileri bulunmaktadır. Nakil hakları vardır. İstedikleri zaman nakil yapabileceklerdir.

Puan ve okul türüne uygun okulları yerleştirilecekler. İlkokullardaki öğrenciler adreslerine en yakın yere yerleştirilecektir.

Bu okullarda okuyan öğrencilerden 20 bine yakını özel okullara geçti. 60 bini devlet okullarına kaydını yaptı.

SURİYELİ ÖĞRETMEN ALIMI

Suriyeli mülteci öğrenciler için açılan okulların kalitesini artırmak için burada çalışan öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla finansmanı UNICEF tarafından gerçekleştirilerek, 514 öğretmen yetiştirilecektir.

257 öğretmenden oluşan birinci grup eğitimleri 8-19 Ağustosta, ikinci grup eğitimleri ise yine 257 öğretmenle 22 Ağustos-2 Eylül arasında yapılacak.

Konya'da gerçekleştirilecek eğitimler farklı üniversitelerden 21 akademisyen tarafından verilecek. Eğitimler iki grup halinde öğretmenlik mesleğine giriş, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme, psikolojik danışma alanlarında gerçekleştirilecektir.

20 bin Suriyeliye ikamet ettikleri yerlerde iki haftalık 90 saatlik eğitim verilecektir. İki haftalık bu eğitimlerin birincisi 10 bin öğretmenin katılımıyla 22 Ağustos-2 Eylül, ikincisi 10 bin öğretmenin katılımıyla 5 Eylül-23 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU OLACAK

Değiştirilen kararnameyle çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınacak. Çıraklık eğitiminde zorunlu staj gibi öğrencilere ödenen asgari ücretin yüzde 30’u işletmenin büyüklüğüne göre 2/3’ü veya 1/3’ü devlet tarafından karşılanacaktır.

Staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler, iş kazası vb durumlar için sigortalanacaktır.

Staj yapan öğrenciler için beceri sınavıyla teknik fakültelerden mezun olanlara teknik eğitici ünvanı verilecek. Ayrıca mühendislik fakülteleri açılan tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler, fark derslerini vererek mühendis ünvanı alacaktır.

Organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik eğitim öğretim gören öğrenciler için yıllık 4 bin ile 6 bin lira arasında değişen oranlarda destek verilecek.

Mesleki eğitim ve iş dünyası arasında bağ kuvvetlendirilecek. Bunu için okul amirliği projesi başlatılacak."

33 BİN KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Darbe girişimi sonrası özel ve devlette görevden alınan personelle ilgili de bilgi veren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kayyuma devredilmiş kurumlar dahil, Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili okul ve kurumlarda çalışan 27 bin 424 eğitim personeli ve diğerler personelin çalışma izinleri iptal edilmiş durumdadır. Bu personelin resmi veya özel eğitim kurumlarında görev almasına izin verilmeyecektir. Terör örgütüyle bir şekilde irtibatlı olduğu değerlendirilen 33 binin üzerindeki kamu görevlisi hakkında da görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Bu personelin yaklaşık 100 kadarı merkez teşkilatında görev yapmaktadır. Bu kişiler hakkında gerekli inceleme ve değerlendirme çalışmaları mümkün olan en kısa sürede tamamlanacak ve KHK ile haklarında nihai karar oluşturulan komisyonca verilecektir” dedi.

Bakan Yılmaz, kapatılan 15 üniversitenin öğrencilerinin diplomalarında hem yeni hem de eski üniversitelerinin yer alacağının belirtilerek, "Bu bir fişleme değil mi?" sorusuna, "YÖK hiç devralmasıydı hangi diplomayı alacaktı Okulunun diplomasını alacaktı. Dolayısıyla okulunun diplomasını almasını bir fişleme olarak görmüyorsa, o halde devletin vereceği bir diplomanın yanında 'Bu okuldan nakledilmiştir, bu okuldan devralınmıştır.' demesinin de bir fişleme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir şey olmasaydı, kendi okuluna devam edecekti, mezun olsa o okulun diplomasını alacaktı. Bu fişleme sayılır mı Sayılmaz" yanıtını verdi.

Öğrencilere SBS veya TEOG'da o dönem tabi olduğu sisteme göre aldıkları puanlar üzerinden tercih hakkı vereceklerini belirten Yılmaz, "Örneğin öğrenci taban puanı 470 olan bir Anadolu lisesine girmek istiyorsa oraya yetmiyorsa puanına uygun liseye yerleştirmesi yapılacaktır." dedi.

KHK ile kapatılan özel okullara ilişkin de bilgi veren Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milli güvenliğe tehdit olduğu tespit edilen, değerlendirilen yapı, oluşum, grup ya da terör örgütlerine iltisakı belirlenen özel öğretim kurumları ve özel öğrenci yurtları 667 sayılı KHK ile bin 56 özel okul, 821 özel yurt, 234 diğer olmak üzere 2 bin 111 özel öğretim kurumuyla ilgili kapatma işlemi yapılmıştır. Bu sayı şöyle değişebilmektedir, içlerinden bir kaç tane hatalı olanlar yine çıkartılacaktır. Ancak KHK'da bir Değerlendirme Komisyonu bu listede yer almayan okulların da tekrar ilave edilebileceği, kapatılabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla da bu arada ola ki bir valilikten 'Bizim okulda da bu yapıyla bağı, irtibatı olduğu düşünülen yurt, okul veya kurs, etüt merkezleri vardır', böyle birisi bize geldiğinde komisyonumuz tarafından değerlendirilip gereği yapılacaktır."

2010 KPSS'de genel kültür-genel yetenek oturumlarının da iptal edildiğinin hatırlatılması ve bu sınavla atanan öğretmenlere ilişkin bir soruya karşılık İsmet Yılmaz, 45 binin üzerinde öğretmenin o puanlara dayanarak atandığının altını çizdi.

Yılmaz, şöyle konuştu: "O süreç içerisinde, savcılıktan gelen yazılarla 'Şu kimselerin kopya çektiği belirlenmiştir.' diye bir yazı var. O yazı üzerine zaten 3 bine yakın öğretmenin ile ilişiği kesilmiş durumdadır. Kopya çektiği belirlenen öğretmenlerin şu anda bakanlığımızla ilişiği kesilmiş durumdadır. Sınav iptal edildi, bundan sonra ne yapılacaktır Bu sadece bizim bakanlığı ilgilendiren bir husus değil, bütün kamuyu ilgilendiriyor. Üzerinde bir çalışma yapılmaktadır, hiç kimse mağdur edilmeden ancak kopya çekmiş olanların da hak ettiği neticeyi alacağı bir sonuca ulaşabilmesi için bir çalışma, Bakanlar Kurulu sekretaryası tarafından bir çalışma yapılmaktadır. En kısa zamanda bu husus açığa kavuşturulur."

ADAY ÖĞRETMEN OLMAYACAKLAR

Ataması yapılacak 15 bin öğretmenin 6 aylık aday öğretmenlik sürecinden geçip geçmeyeceği yönündeki soruya Yılmaz, "Hayır görmeyecekler. Bunlar istisnadır. Geçen dönem şubat ayında aldığımız öğretmenler, 6 aylık staj döneminden geçmişti. Onları eylülde sisteme katacağız. Ama alacağımız bu öğretmenleri, olağanüstü şartlar nedeniyle doğrudan eğitim sistemimize katacağız. 15 bin yeter mi İhtiyaç olduğunda tekrar öğretmen alımı duyurusuna çıkabiliriz. Ancak ihtiyacın netleşmesiyle birlikte" karşılığını verdi.

Türkiye genelinde norm fazlası 40 bin öğretmenin bulunduğunu da hatırlatan Yılmaz, "Dolayısıyla 40 bin norm fazlası ve 15 bin öğretmeni dikkate alacağız. 40 bin öğretmen sistem içinde ancak etkin şekilde kullanılmıyor. Şimdi etkin şekilde kullanılacak. 15 bin artı 40 bin, 55 bin. İhtiyaç ne kadardı 64 bin. Demek ki iyi bir planlamayla üç aşağı beş yukarı bir şeyler yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, KHK ile kapatılan özel okullara ücretlerini yatıran velilerin durumuna ilişkin bir soru üzerine, "Devlet biliyorsunuz ücret almadan eğitim veriyor. Dolayısıyla bize gelsinler, hiçbir ücret almadan eğitim vereceğiz. Onların vermiş olduğu eğitimden çok daha iyi bir eğitim vereceğimizi taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...