Senin de karnen, çocuğu suçlama!

Yarıyıl tatili yaklaşırken, kötü karneyle karşılaşan velilere uyarılar geliyor. Altı çizilmesi gereken noktalardan biri, karnenin, velilerin de durumunu ortaya koyduğu.

Senin de karnen, çocuğu suçlama!

2012 – 2013 Öğretim yılı yarıyıl tatili, 25 Ocak 2013 Cuma başlıyor.

10 Şubat'a kadar sürecek tatili nasıl seyredeceğini belirleyen en önemli unsur, şüphesiz ki eve gelen karne olacak.

Bu noktada uzmanlardan uyarılar geliyor ve bu uzmanlardan biri de, Zambak Okuma Kitapları Yayın Yönetmeni ve eğitim uzmanı Mehmet Azim.

Hem öğrencilere hem ailelere uyarılarda bulunan, yarıyılın bir sonraki döneme güzel bir giriş yapmak için önemli bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Azim, karnesinde düşük not olan öğrencilerin velilerinin de huzursuz olduğunu ve çoğu zaman düşük not nedeniyle çocukların suçlandığı belirtti.

Azim'in, işin kolayına kaçıp çocuğu suçlamak yerine, tatilin verimli geçmesini sağlamak önerdiği tedbirler şöyle:

— Her çocuk, ayrı bir dünyadır, ayrı psikolojik ve fiziki gelişime sahiptir. Bu nedenle hiçbir öğrenciyi diğerleriyle kıyaslamak doğru olmaz.

— Bazı olumsuz durumlar karşısında aşırı tepki vermek, öğrencide geri dönüşü olmayan davranışlara sebep olabilir. Bu nedenle çocuğun başarısını veya başarısızlığını kendi evreninde değerlendirmek gerekir.

— Öğrenciler ve veliler karnede kendi durumlarını öğrenecek. Böylece bir değerlendirme fırsatı elde edecekler. Sıkıntılı ve istenmeyen bir durum varsa uygun çözüm yolları üretilmelidir.

— Çocuklar tatile girmeden önce öğretmenle görüşmeli. Birlikte uygun bir çözüm üretmek yararlı olur.

— Öğrenciyi olumsuz bir şekilde sorgulamak yerine daha yakın bir ilgi göstermek gerekir. Özellikle şehir hayatındaki temel sıkıntı, aile bireylerinin, istenen ölçüde bir araya gelememeleri ve birbirini dinleyecek şartları oluşturamamalarıdır.

— Tatilde öğrencilerin oyuna ayırdıkları zaman kadar okumaya da zaman ayırmaları gerekir. Bu konuda, iyi hazırlanmış tatil kitapları ve yardımcı kitaplar yararlı olur. Özellikle, uygun çocuk oyunlarının, hayatı öğrenmede büyük etkisi vardır.''

— Televizyon ve bilgisayar karşısında gereğinden fazla zaman harcamak çocukların ruh ve beden sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu konuda veliler hem örnek hem de uyanık olmalıdırlar.

— Anlamsız, uygunsuz, şiddet içeren programlar, öğrencilerin davranışlarında olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

Sayfa Yükleniyor...