2010'dan umut var!

'Konut kredilerindeki faiz oranlarının cazip olması konut fiyatlarını yükseltecek. Bu inşaat sektörünün hareketlenmesine neden olacak. İnşaat sektörünün hareketlenmesi ile birlikte birçok sektörde canlanma başlayacak.'

2010'dan umut var!

Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, kentin lokomotif sektörlerinde faaliyet gösteren sanayicilerin sezonu kapattığını belirterek, ''İnşaat sektöründeki canlanmaya bağlı olarak 2010 yılının bu yıldan daha iyi olacağına inanıyoruz'' dedi.
        
Başaranhıncal, Nisan ayında 24 fabrikayla üretime başlanan toprak sanayi sektöründe, 2009 yılı sezonunun sona erdiğini ifade etti. Mevsim normallerinin üzerinde yağış olması nedeniyle firmaların yüzde 20-25 oranında kapasite düşüklüğüyle sezona başladığını dile getiren Başaranhıncal, bu yıl orta halli bir sezon geçirdiklerini vurguladı.
        
Üretim yapan fabrika sayısının önceki yılların aksine 2009 yılında düşmediğine dikkati çeken Başaranhıncal, geçen yıl olduğu gibi 24 fabrikadan 21'inin çalıştığını kaydetti. Üretim düşüklüğü nedeniyle stokların azaldığını ayrıca stok yapma maliyetinin de düştüğünü anlatan Başaranhıncal, ''Kısacası 2009 yılı, geçen sezondan çok kötü değildi. Üretim az olunca stok yapmadık. Böylece az da olsa stok maliyeti engellendi'' dedi.        
       
'YENİDEN KİL KİREMİT VE TUĞLAYA DÖNÜŞ'        
İthal ürünlerin ''grip salgını'' gibi bir anda iç piyasaya girmesiyle toprak sanayi sektöründe pazar kaybının gündeme geldiğini ifade eden Başaranhıncal, ithal ürünlerin sağlıksız ve daha az ömürlü olduğunun tüketiciler tarafından anlaşılmasının ardından kil kiremit ve tuğlaya yeniden dönüş olduğuna dikkati çekti.
        
Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğin Eylül ayı içerisinde değiştirildiğini hatırlatan Başaranhıncal, şöyle konuştu:
        
''Eylül ayı içerisinde yayınlanan yönetmelikte, ithal malzemelerin kullanımındaki yasaklar ve kullanıldığında nasıl bir yol izleneceği gösteriliyor. Kil kiremitlerin yangın açısından bir risk taşımadığı yönetmelikte açıkça belirtiliyor. Dairelere oturma izni verilmeden önce yangın yönetmeliğinde yer alan hükümler, gerekli kurumlarca çok sıkı bir şekilde incelenip buna göre oturma izni vermeli.''
                 
'2010 YILINDAN UMUTLUYUZ'        
Başaranhıncal, inşaat sektöründeki canlanmaya bağlı olarak gelecek yılın, 2009'dan daha iyi olacağına inandıklarını söyledi.
        
Başaranhıncal, ''Şu an için krize bağlı olarak konut fiyatları düşüşte olsa da konut kredilerindeki faiz oranlarının cazip olması konut fiyatlarını yükseltecek. Bu inşaat sektörünün hareketlenmesine neden olacak. İnşaat sektörünün hareketlenmesi ile birlikte birçok sektörde canlanma başlayacak'' diye konuştu.
        
Çorum'da üretilen tuğla ve kiremidin Türkiye'nin dört bir yanına, ayrıca Irak, Suriye, Kıbrıs ve Türk Cumhuriyetlerine gönderildiğini belirten Çetin Başaranhıncal, Çorum kiremidi ve tuğlasının bu ülkelerde marka olduğunu vurguladı. Çorum merkezdeki fabrikaların yanı sıra Osmancık'ta bulunan tuğla ve kiremit fabrikalarında da üretim yapıldığını bildiren Başaranhıncal, Türk Cumhuriyetlerine yapılan ihracatın Osmancık'tan karşılandığını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...