2017 bütçe büyüklüğü 645 milyar lira

Maliye Bakanı Ağbal, "2017 yılı bütçemizde bütçe giderlerini 645,1 milyar lira olarak öngördük. Gelecek yıl kamuya 60 binin üzerinde personel alımı öngörüyoruz" dedi.

2017 bütçe büyüklüğü 645 milyar lira

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ocak-Eylül 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2016 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Ağbal'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"2017 yılı bütçemizde bütçe giderlerini 645,1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerini 587,6 milyar lira, bütçe gelirlerini 598,3 milyar lira, vergi gelirlerini 511,1 milyar lira, bütçe açığını 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlayı ise 10,6 milyar lira olarak öngördük.

Geçen yıla göre yatırım ödeneklerini yüzde 30 oranında artırıyoruz. Böylece 2016'da bütçeden yatırıma ayırdığımız 60 milyar lira kaynağı, 2017 yılında 78 milyar liraya çıkarıyoruz.

2017 bütçesinin en önemli özelliği büyümeyi esas alan bir bütçe olmasıdır.

Bağ-kur prim desteği için bütçede 1,5 milyar TL kaynak ayırdık.

2017 bütçesinden 5,8 milyar lira Ar-Ge'ye, inovasyona kaynak ayırıyoruz.

2017 bütçesinde açık 46,9 milyar TL olacak. Gelecek yıl yatırım ödeneklerini yüzde 30 oranında artırarak 78 milyar TL'ye çıkarıyoruz.

2016'da vergi gelirleri beklentimizin altında kaldı ama 2017'de büyüme ve dış talebe bağlı olarak gelirlerin artmasını bekliyoruz.

Turizm sektöründe hızlı bir çıkış yakalamak için desteği 4 katına, 522 milyon liraya çakırıyoruz.

Gelecek yıl kamuya 60 binin üzerinde farklı sektörlerden personel alımı gerçekleştirlecek.

BES kapsamında bu yıl sonu itibarıyla bütçeden aktarılacak devlet katkısı 8,5 milyar liraya ulaşacak.

Yem ve gübrede KDV'nin kaldırılmasıyla çiftçimize yıllık 2,7 milyar liralık kaynağı aktarmış oluyoruz

2017 yılı bütçemizde KOBİ'lere 1,1 milyar lira destek paketini uygulamaya koyuyoruz.

Genel devlet açığını OVP dönemi sonunda yüzde 1'e düşürmeye planlıyoruz."

"BÜYÜME, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER KAYNAKLI OLACAK"

IMF'nin dünya ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,1 büyüyeceği tahmininde bulunduğunu dile getiren Ağbal, bu oranın, küresel ekonomik krizin başladığı 2009 yılından bu yana görülen en düşük büyüme oranı olacağını belirtti. 

Küresel ekonominin gelecek yıl ise toparlanarak yüzde 3,4 büyüyeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Ağbal, "Önümüzdeki yıl büyümede görülecek toparlanma, esas olarak gelişmekte olan ülkeler kaynaklı olacaktır" diye konuştu. 

Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 2,1, gelecek yıl da hızlı bir toparlanmayla yüzde 3 büyümesinin beklendiğini anlatan Ağbal, 2017'de küresel ticaret hacminde de önemli bir artış öngörüldüğünü söyledi. Ağbal, "Bu çerçevede 2016 yılı için yüzde 2,3 olarak tahmin edilen küresel ticaretteki artışın 2017 yılında yüzde 3,8'e yükselmesi beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Ağbal, gelecek yıl küresel ekonomik büyüme ve ticaret hacmindeki artışın temelinde, küresel ekonomik koşullarda meydana gelecek normalleşme, finansal piyasalarda elverişli koşulların devam etmesi ve genel olarak gelişmekte olan piyasaların toparlanacak olması gibi faktörlerin bulunduğunu belirtti.

"KRİZDEN BU YANA 7 MİLYON KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM SAĞLADIK"

Küresel finansal sistemdeki riskleri azaltan, küresel ticareti teşvik eden, potansiyel büyümeyi, istihdam ve yatırımları yukarı çeken yapısal reformlar ile büyüme dostu maliye politikalarına daha fazla önem verileceğinin altını çizen Ağbal, Türkiye ekonomisine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı büyüdü. Böylece ülkemiz olumsuz dış konjonktürel ve jeopolitik sorunlara rağmen gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam etti. Küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Böylece OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam artışı sağlayan ikinci ülke olduk. Yine global ekonomik krizden bu yana iş gücüne katılım oranı da yüzde 44'ten yaklaşık yüzde 52 seviyesine geldi. İş gücüne katılım oranının sürekli bir şekilde yukarıya gitmesi ve özellikle kadınların iş gücüne katılım oranının artması ekonomimizin ileriye dönük potansiyel büyüme oranını yukarıya çekecek önemli bir faktör niteliğindedir"

"ENFLASYONU ORTA VADEDE YÜZDE 5'E DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Enflasyonun 2015 yılında yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini, bu yıl sonunda ise yüzde 7,5'e düşmüş olacağını belirten Ağbal, "Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5'e düşürmektir" dedi. 

Cari açığın milli gelirine oranının geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğini anımsatan Ağbal, bu oranın yıl sonunda 4,3'e gerilemesini beklediklerini söyledi. Ağbal, orta vadede ise söz konusu oranı yüzde 3,5'e indirmeyi hedeflediklerini ifade etti. 

Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getiren Ağbal, gelecek yıl bu oranın yüzde 4,4'e ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Ağbal, 2018 ve 2019 yıllarına dair büyüme hedefinin ise yüzde 5 olduğunu dile getirdi. 

Gelecek 3 yıl boyunca büyüme oranlarını yukarıya çekecek destekleyici unsurlar hakkında da konuşan Ağbal, küresel ekonomide toparlanma ve buna bağlı olarak dış talebin artmasının bu unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

Orta Vadeli Program döneminde dış finansman koşullarının elverişli bir şekilde devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Ağbal, bu dönemde jeopolitik risklerin azalmasını beklediklerini bildirdi. 

EN BÜYÜK PAY EĞİTİME

Eğitime ayırdığımız kaynağı 122 milyar liraya çıkartıyoruz. Böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 20'sini tek başına eğitime ayırıyoruz. Başka bir ifadeyle 2017 yılında topladığımız vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 24'ünü eğitime harcıyoruz" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...