293 bin emekliye ikramiye şoku

Memurluktan istifa edip özel sektörde ya da kendi işinde çalışarak emekli olanlara kötü haber.

293 bin emekliye ikramiye şoku

Memurluktan istifa ederek özel sektörde ücretli ya da kendi işinde çalışarak emekli olanların ikramiye ödemesi iki kez yasayla düzenlendi. İki yasa da Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Yüksek Mahkeme'nin 8 Kasım'daki son kararı, 8 Eylül 1999'dan önce istifa eden memurlara, daha sonraki tarihlerde emekli olmaları halinde ikramiye ödenmesinin yolunu kapattı.

Memurken istifa edenler, başka bir işte 15 yıl çalışmak ve 3 bin 600 gün prim ödemek şartıyla emekli olduklarında ikramiye alabilecek. Ancak kararın bu hükmü başka bir sorun yarattı.

Sadece 43 bin emeklinin alabileceği ikramiye, geçmiş tarihli rakamlarla hesaplandığı için ortaya çok düşük tutarlı ikramiyeler çıktı.

KIZILOT: FIKRA GİBİ İKRAMİYELER ÖDENİYOR
Hürriyet Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "293 bin emeklinin 250 bini, 15 yıldan az hizmetiniz var denilerek devre dışı bırakıldı. Kalanlara da 15 yıldan fazla hizmet için 30 lira, 40 lira, 155 lira, kimine de yıllık 3 kuruş üzerinden örneğin 30 kuruş, 55 kuruş gibi fıkra gibi ikramiyeler ödeniyor" dedi.

EMEKLİ DERNEKLERİ YARGI YOLUNA BAŞVURACAK
Emekli dernekleri, hak kaybı olduğunu belirterek, hükümetten telafi edici bir adım bekliyor. Türkiye Emekliler Derneği, yasal yollara başvurup hakkını aramayı düşünüyor.

Sayfa Yükleniyor...