5 yıl içinde nükleerde kazma vurulacak

Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı strateji planıyla Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması, nükleer santral inşasına 2014 yılından önce başlanması, yenilenebilir enerji alanında yatırımların tamamlanması öngörülüyor.

5 yıl içinde nükleerde kazma vurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2010-2014 yılları için enerji alanındaki tedhitleri, fırsatları ve Türkiye'nin bu alandaki hedeflerini içeren strateji planı uzun bir çalışmanın ardından tamamladı.

Strateji planının tehditler bölümünde, birincil enerji kaynaklarında dışa bağımlılık, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve madencilikte uluslararası rekabet gücü olan şirketlerin olmaması ön plana çıktı.

Türkiye'nin jeostratejik konumu, zengin rezervleri ve bölgesel işbirliği imkanlarının artması fırsatlar başlığı altında yer aldı.

Planda enerji sektöründeki hedefler de şölle sıralandı:

Yerli, petrol, doğalgaz ve kömür arama faaliyetleri artırılacak.

2014 yılına kadar nükleer santral inşasına başlanması sağlanacak.

Yapımına başlanan 3 bin 500 megawattlık yerli kömür yakıtlı termik santraller ve beş bin megavatlık hidroelektirik santralleri 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Jeotermal enerjisi kurulu gücü 2015 yılına kadar 300 megavata çıkarılacak.

2014 yılına kadar elektrik sektöründe hedeflenen özelleştirmeler tamamlanacak.

Mevcut doğalgaz depolama kapasitesi 2015 yılına kadar 2 katına çıkarılacak.

2015 yılına kadar madencilik piyasasında faaliyet gösteren 10 bin maden işletmesinin çevreye uyum planları denetlenmiş olacak.

Sayfa Yükleniyor...