85 bin kişi kayıtdışı çalışıyor

SGK Başkanı Zararsız, Alo 170'e yapılan ihbarlar ve denetimlerle 2008-2010 Nisan ayları arasında 85,218 kayıtdışı çalışan ve 15,199 kayıtdışı işyeri tespit edildiğini söyledi.

85 bin kişi kayıtdışı çalışıyor

Sosyal Güvenlik Haftası'nın açılışı nedeniyle basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin önündeki en büyük engellerden birisinin kayıt dışı istihdam olduğunu belirterek, "Sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider arasındaki farkı azaltmayı Kurumumuz birinci stratejik amaç olarak belirlemiş ve bu amacı gerçekleştirmek adına kayıt dışı istihdamı azaltmak öncelikli hedefimizi olarak tespit edilmiştir" dedi.

Türkiye'de kayıt dışı istihdamın TÜİK verilerine göre yüzde 43 civarında olduğunu kaydeden Zararsız, "Ancak bu alanda yapılan çalışmalar sonuç vermeye başlamıştır. Küresel ekonomik kriz sürecinde bile kayıt dışılık oranlarında önemli bir artış olmamıştır" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tüm arşivlerini yıl sonuna kadar elektronik ortama aktarmak için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü de ifade eden Zararsız, bu sayede emeklilik için başvuran bir kişinin tüm kayıtlarının tek bir ekranda görüneceğini ve emeklilik işlemlerinin bir günde tamamlanabileceğini belirtti.

Yeni ilaç takip sistemi hakkında da bilgi veren Zararsız, 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'a bağlayan gece, yeni ilaç takip sisteminin uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Bu uygulamayla birlikte ilaçların "karekod" ile satılmaya başlanacağını belirten Zararsız, "Tüm testlerimizi yaptık, hazırlıklarımızı tamamladık. Bu uygulamayla birlikte mükerrer ilaç satımı ve gereksiz ilaç kullanımı önlenmiş olacak" dedi.

Zararsız, 15 günlük geçiş sürecinin ardından 1 Haziran'dan itibaren tüm ilaçların karekodla satılacağını hatırlatarak, tüm eczanelerin karekodları okumak için gerekli olan barkod okuyucularını edindiğini belirtti.

Sistemin kullanıma geçeceği ilk birkaç gün bazı aksaklıkların yaşanabileceğini belirten Zararsız, "Biz 24 saat alarm halinde olacağız ve aksaklıkları gidermeye çalışacağız" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...