AB, İspanya'yı kurtarmaya çalışıyor

AB ve Almanya İspanya'yı kurtarmanın yollarını arıyor. Ancak Madrid henüz yardım talep etmedi.

AB, İspanya'yı kurtarmaya çalışıyor

Avrupalı kaynaklar Almanya ve AB yetkililerinin İspanya'nın sıkıntıdaki bankalarının kurtarılmasının yollarını aradıklarını, ancak Madrid'in henüz destek talep etmediği ve uluslararası denetim altına girmemek için direndiğini söylediler.

Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'dan salı günü yapılan açıklamada, borçlanma maliyetleri yüzünden kredi piyasalarına olan erişimin ciddi şekilde kaybedildiği belirtilerek Avrupa ülkelerine bankaların güçlendirilmesinde yardım çağrısı yapmıştı.

Avrupa Merkez Bankası'ndan dün yapılan açıklamalarda, Euro Bölgesi para piyasasının yeniden işlevsiz hale geldiğinin belirtilmesine rağmen para politikasında gevşeme veya bankalara yeni bir ucuz likidite imkanı sağlanması yönündeki beklentilere karşılık verilmedi.

Bu durum AB siyasi liderlerinin üzerindeki, bu ayki zirvede borç krizinin çözümüne dair planı ortaya koymaları konusundaki baskıyı artırdı.

AB'nin bu ayki zirvesi ABD ve dünyanın diğer önemli güçleri tarafından da küresel ekonomideki yavaşlama endişeleri nedeniyle yakından izleniyor.

Berlin ve Brüksel'deki görüşmelere yakın kaynaklar AB'nin İspanya'ya yardım etmesiyle ilgili yoğun bir hazırlığın söz konusu olduğunu, hukuk uzmanlarının Madrid'e sağlanacak yardım için Avrupa anlaşmalarını incelemekte olduklarını söylediler.

Berlin'de bulunan kaynaklar, Alman Maliye Bakanlığı'nın gelecek ay devreye girmesi beklenen Euro Bölgesi kalıcı yardım fonu ESM'nin İspanya'nın banka kurtarma fonuna doğrudan aktarım yapabileceğine inanıyorlar. Ancak AB'deki hukuk uzmanları bunun yasal olduğu konusunda ikna olmuş değiller.

AB liderleri 28-29 Haziran'daki zirvede, 2009 sonunda Yunanistan'ın büyük bir bütçe açığını gizlediğinin ortaya çıkmasıyla başlayan krizin çözümüne yönelik stratejiyi ele alacaklar.

Sayfa Yükleniyor...