Ağanın altınlarına 'hileli' yorumu

İsviçre’de babasından miras kalan 800 bin Osmanlı altınını almak için mücadele veren Elazığlı S. Ali Bayrak’ı, İsviçre Büyükelçiliği ortada bıraktı. Credit Suisse ise “Biraz hileli bir durum var” dedi.

Ağanın altınlarına 'hileli' yorumu

Elazığlı Heylani Kebir aşiretinin reisi Sait Ali Bayrak, 6 yıl 2 aydır babasının İsviçre’de Credit Suisse Bankası’nın emanet kasasına 12 Eylül’den 1.5 ay önce emanet ettiği bugünkü değeri 2 milyar doları bulan altınlarını Türkiye’ye getirme mücadelesi veriyor.

800 bin Osmanlı altınıyla ilgili hukuki mücadelesini sürdüren Bayrak’ı geçtiğimiz günlerde İsviçre Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz Elazığ’da ziyaret etti. Bu ziyaretle yeniden umutlanan Bayrak, “Sağolsun Büyükelçi Kunz evime misafir oldu, bir gece yatılı kaldı. Bizim sorunumuz banka ile. İsviçre devleti bizim sorunu çözmeye çalışıyor. İsviçre dışişleri, maliye bakanlıkları konuya el atmış durumdalar. Öyle tahmin ediyorum ki kısa bir süre içerisinde bu sorun çözülecek” dedi.

BÜYÜKELÇİLİK: TARAF DEĞİLİZ
Vatan'ın haberine göre, İsviçre Büyükelçiliği, Bayrak’ın hayallerini suya düşürdü. İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliğinden Levent Durukan , “Büyükelçi Kunz’un Elazığ ziyareti turistik ve özel bir ziyaretti, Bayrak ailesi ile tanışmak içindi. Basının orada olacağından habersizdi. Gayri resmi bir ziyaretti. Kendisi ve büyükelçilik konuyu biliyor. Aile ile Credit Suisse arasındaki sorun biliniyor. Bu iki taraf arasında (banka ve Bayrak ailesi) özel bir meseledir. Bunun da özel bir şekilde kanuni bir çerçevede çözülmesi gerekir. Büyükelçilik olarak yardımcı olmamız ya da taraf olmamız mümkün değil. Basında daha önce çıkan açıklamalar dikkate alınmamalıdır” diye konuştu.

‘HİLELİ BİR DURUM VAR’
Büyükelçilğin topu attığı Credit Suisse Bankası da, konuyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Banka Sözcüsü Monica Sasha konuyla ilgili, “Credit Suisse olarak Ne Bayrak ailesi ne de başka bir müşterilerimiz hakkında bilgi ve görüş veremeyiz. Bu kurumumuzun güvenlilirliğiyle ilgili kuralımızdır. Uzun süreden beri süren bir sorun var. Biraz hileli bir durum var. Daha fazla bilgi veremem” dedi.

DEĞERİ 2 MİLYAR DOLAR
İsviçre’deki 800 bin Osmanlı altının şuanki piyasa değerinin 2 milyar dolar olduğunu söyleyen ve bu altınları alması durumunda bununla Elazığ’a yatırım istediğini belirten Sait Ali Bayrak, altınların öyküsünü şu şekilde anlattı: "Babam 12 Eylül’den birbuçuk ay önce siyasi ortamın karışıklığından korkup, darbe olacağının da duyumunu alınca aile mirası olan 800 bin adet Osmanlı altınını iki yakın dostunun da yardımıyla önce Elazığ’dan kara yolu ile İstanbul’a, İstanbul limanından bir gemi ile İtalya’ya ve yine karayolu ile İsviçre’ye çıkarmış. Bu güzergah bizim tahminimiz. Babam uluslararası bağlantıları olan bir tüccardı. Bu varlığı Elazığ’daki evimizim altına kazdığı bir çukura gömmüştü. Babam ‘2. Dünya savaşında Nazi altınlarını saklayan İsviçre benim altınlarımı saklar’ diye düşünmüş, biliyorsunuz en güvenli ülkedir İsviçre, dünyanın kasasıdır. Babamdan bize kalan bu altınlar aile mirasıdır, ticaretle yapılmış bir servettir.”

Sayfa Yükleniyor...