Akmerkez’i sarsan ‘kaçak’ bir mevzu

Beşiktaş Belediyesi ile Akmerkez yönetimini ters düşüren yıkım hikayesi...

Akmerkez’i sarsan ‘kaçak’ bir mevzu

Etiler iki hafta önce sessiz sedasız bir yıkıma sahne oldu. İstanbul’un en gözde alışveriş merkezlerinden biri olan Akmerkez’in çatısında bulunan panolar Beşiktaş Belediyesi zabıta ekipleri tarafından ‘kaçak’ olduğu iddiasıyla yıkıldı.

İki taraf arasında gerilimli bir süreç yaşandı. Hatta konunun, semt sakinlerinin şikayetleri ile gündeme geldiği söylenildi.

Peki yıkım aşaması nasıl gerçekleşti? İşte söz konusu iddialar...

“Beşiktaş Belediyesi, tamir ruhsatıyla yapılan bu inşaat için önce tutanak tutuyor ardından Akmerkez yönetimine yıkım için tebligat gönderdi. Ancak yönetim yıkım kararına uymayınca, belediye yetkilileri inşaatı mühürledi.

Akmerkez yönetimi mührü sökerek inşaata devam etti.

Bunun üzerine belediye, söz konusu kaçak bölüme çıkan merdivenleri söktü. Olay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sıçradı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Akmerkez yönetimi karara itiraz etti ancak bu talep reddedildi. Yönetim söz konusu inşaatı yıkmayınca, Beşiktaş Belediyesi tekrar harekete geçti.”

Süreç işte böyle gelişti. Şimdi Akmerkez yönetimi ile Beşiktaş Belediyesi arasındaki anlaşmazlıkların çözülüp çözülmeyeceği ve ileri tarihlerde neler olacağı merak konusu...

Biz de ntvmsnbc olarak, yaşanan bu olayla ilgili "söyleyecek sözleri vardır" diyerek iki tarafın görüşlerine yer vermek istedik ancak Beşiktaş Belediyesi’nden konuya ilişkin herhangi bir yanıt alamadık.

Akmerkez yönetiminden ise Akmerkez Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Zeynep Akdilli Oral ile konuştuk.

İşte Oral’ın yanıtları...

YIKIM NASIL GERÇEKLEŞTİ?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı Zabıta ekipleri, 18 Kasım 2009 tarihinde Akmerkez’de devam etmekte olan tadilat çalışmaları kapsamında incelemelerde bulundu. Bu incelemeler neticesinde, tadilatla ilgili Belediyenin öngördüğü ilerlemelere ilişkin tutanak tutuldu.

Bunun yanı sıra daha önce kamuoyuna ‘kaçak inşaat’ olarak yansıtılan, esasen çatı izolasyonu için yapılmış bulunan geçici konstrüksiyonun yine belediye ekiplerinin talebi üzerine sökümü gerçekleştirildi.

Akmerkez’i sarsan ‘kaçak’ bir mevzu  - 1

SÖKÜM İŞLEMİNE KONU OLAN KISIM NERESİ?
Tepe ışıklığın bulunduğu yer. Bu ışıklığın yerleştirilmesi sırasında döşeme kesileceği için, bu bölümde binayı dış hava koşullarından korumak amacıyla bir koruma çadırı konumlandırıldı.

Bu çadır tümüyle geçici çelik profillerden yapıldı. Üstü iki kat branda ve arasında ısı izolasyonundan oluşuyor.

‘BU BİR İZOLASYON ÇALIŞMASIYDI’
Döşeme üzerinde henüz su izolasyonu tamamlanmadığı için tarafımızca çadır sökülmemişti. Teknik incelemeye göre sökülmesi için 3–4 günlük süreye daha ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu işlem tamamen bir izolasyon çalışması olup kaçak inşaatla kesin surette ilişkilendirilmesi söz konusu olamaz. Ancak yine de Belediye ekiplerinin talebi üzerine söküm gerçekleştirildi.

KAÇAK DİYE NİTELENDİRİLEN KISIM VATANDAŞLARIN ŞİKAYETİ İLE Mİ GÜNDEME GELDİ?
Esasen Akmerkez’de gündeme gelen anlaşmazlık, alışveriş merkezi bünyesinde yapılması planlanan dekoratif yenileme çalışmalarının ruhsatlandırılması aşamasında yaşanan yanlış anlamalardan kaynaklanıyor.

‘KAÇAK İNŞAAT DEĞERLENDİRMELERİ YANLIŞ’
Bu yanlış anlamaların giderilmesi konusunda tarafımızca gerekli girişimlerde bulunuldu. Bu çalışmaların kamuoyu nezdinde ‘kaçak inşaat’ olarak tanımlanmasına yol açacak değerlendirmeler gerçeği yansıtmıyor.

Bu sürecin, herhangi bir vatandaş şikayeti üzerine başlayıp başlamadığı konusunda ise bir bilgiye sahip değiliz.

YIKIMDAN ÖNCE TARAFINIZA UYARI GELDİ Mİ?
Alışveriş merkezinde gerçekleştirmeyi planladığımız dekoratif yenileme çalışmaları için aldığımız izne aykırı olduğu iddia edilen bölümlerde, yetkili mercilerin uyarıları üzerine gerekli düzenlemeler tarafımızca gerçekleştirildi.

Bunların büyük bölümü eski haline getirilirken, başta da belirttiğim üzere sadece izolasyon amacıyla kurulan koruma çadırı belediye yetkililerinin talebi üzerine söküldü.

AKMERKEZ YÖNETİMİNİN TEPKİSİ NASIL OLDU?
Akmerkez yönetimi olarak, yasal sürece ve hukukun üstünlüğüne saygılı olarak çalışmalarımızı devam etme ve renovasyon çalışmalarımızın eksik kalan bölümlerinin tamamlanması için gerekli izinleri almak amacıyla girişimlerimizi sürdürme kararlılığı içindeyiz.

Hedefimiz bir an önce bu izin süreçlerini geride bırakarak yenileme çalışmalarımızı tamamlamak ve Akmerkez’i yeni yüzü ve yepyeni bir alışveriş deneyimiyle 2010’a Avrupa Kültür Başkenti sıfatıyla girecek İstanbulumuz’a bir kez daha kazandırmaktır.

HERHANGİ BİR CEZA UYGULANDI MI?
Hâlihazırda uygulanmış olan bir ceza yok.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL GELİŞECEK?
Akmerkez olarak, 25 milyon dolar gibi önemli miktarda bütçe ayırdığımız dekoratif yenileme çalışmalarımızın bitiminde ‘ışıl ışıl’ yeni konseptimizle ve fiziksel ışıldamanın yanı sıra dünyaca ünlü yeni markaları ve yükselen trendleri portföyümüze katarak, Akmerkez ziyaretçilerine daha geniş bir yelpazede alışveriş olanakları sunmayı amaçlıyoruz.

Bu nedenle bugünlerde tüm enerjimizi, hem ziyaretçilerimiz hem de yatırımcılarımız açısından mevcut cazip konumumuzu korumaya harcamak istiyoruz.

Bu konuda yasal izin süreçlerini hızla sonuçlandırabileceğimiz ve çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayabileceğimiz inancındayız.


Sayfa Yükleniyor...