'Alo Tapu'yla aynı gün işlem tamam!

Öğleden önce müracaat eden vatandaşların tapuda tescil işlemleri, öğleden sonra tamamlanarak mülkiyet devirlerinin gerçekleştiriliyor.

'Alo Tapu'yla aynı gün işlem tamam!

Antalya'da gerçekleştirilen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ''2008 yılı Çalışmalarının Değerlendirilmesi ve 2010 Yılı Hedeflerinin Görüşülmesi'' toplantısı, Mehter takımının gösterisi ile renklendi.


Toplantıda konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, tapu sicil müdürlüklerinin, halka doğrudan hizmet veren kuruluşlar içinde en iyi hizmeti verenlerden biri olduğunu söyledi.
        
Tapu ve Kadastronun Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan en köklü arşivlere sahip, devletin en önemli kurumlarının başında geldiğini belirten Demir, bu arşivin içinde şu an bağımsız olan 25 ülkenin de kayıtlarını bulundurduğunu dile getirdi. Demir, ''Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü devletimizin kurumları içinde çağdaş bilgi ve teknoloji sistemlerini en önemli seviyede kullanan ve kullanacak olan bir kurumdur'' diye konuştu.
        
'TÖHMET KALKSIN'
Demir, yapılan anketlere göre vatandaşların yüzde 84'ünün verilen hizmetlerden memnun olduğunu söyledi.
        
Teşkilat içinde görevini kötüye kullanan, bunu maddi imkana dönüştürme eylemi içinde olanların oranının yüzde birleri bile bulmadığını vurgulayan Demir, buna karşın bu kişilerle ilgili haberlerin ulusal medyada geniş yer aldığını kaydetti. Demir, ''Çok cüzi, çok az sayıda çalışanımızın hatasından dolayı -bir de tabi vatandaş tarafından karşılığını bulmadıkça bunun ortaya çıkması mümkün değil- çok büyük özveriyle çalışan tapu kadastro genel müdürlüğümüzün çok değerli yol arkadaşlarımızın, çalışma arkadaşlarımızın töhmet altına alınmasına asla gönlümüz razı değil. Ben özellikle onları tebrik ediyorum. Tapu kadastro genel müdürlüğümüzün çalışanları üzerindeki bu töhmeti biz artık kabul etmiyoruz'' dedi.
   

'Alo Tapu'yla aynı gün işlem tamam!  - 1 Toplantıda Elmalı Mehteran Takımı da bir gösteri sundu. Mehteran Takımını'nan seyirciler arasından salona girmesi şaşkınlığa neden oldu.

Alo Tapu hattına gelen tüm şikayetlerin dikkatle araştırıldığını belirten Demir, tüm vatandaşların talebinin karşılandığını belirtti. Öğleden önce müracaat eden vatandaşların tapuda tescil işlemlerinin öğleden sonra tamamlanarak mülkiyet devirlerinin gerçekleştirildiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti:

''Bu çerçevede herhangi bir vatandaşımız hala her ne ad altında olursa olsun, -bahşiş veya bilmem ne- Bunları kabul etmiyoruz. Tapu sicil müdürlüklerimizde artık böyle bir olguya ihtiyaç duyulacak hizmet verme çalışma tarzını çoktan aştık. Vatandaşlarımızın varsa, alacak olduğu hizmeti engelleme, öteleme, zamana yayma problemleri, derhal Alo Tapu hattını arasın, müracaat etsin, aynı gün o işlemin gerçekleştirilmesi sağlansın. Emlakçılar, muameleciler vasıtasıyla hiç ihtiyaç yokken iş yaptırıp, oralara belli bedeller ödeyip de, bunun bir kısmını da o vatandaşlarımız tapu sicildeki memurlara da bir şey deyip de, ayrıca onlardan para alırsa onu bilemeyiz. Bunu da kimsenin tapu kadastro çalışanlarına mal etme hakkı yoktur. Biz bu gerekçeyi 2010 yılında kapattık. Bunu da herkes, bütün dünya alem bilsin. İçimizde de bazen olur mu? İnsanın olduğu yerde bazen olabilir. Bu kişileri içimizde barındırmayacağız.''

12 BİNİN ÜZERİNDE KÖY VE MAHALLEDE KADASTRO TAMAM
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 2002'den itibaren hem fiziki mekan hem araç gereç hem de teknoloji sistemleri itibarıyla çok iyi bir yere geldiğini ifade eden Demir, 20'nin üzerinde ilde tapu sicil müdürlüklerini ziyaret ettiğini kaydetti. Bu ziyaretler sırasında vatandaşlarla da görüştüğünü dile getiren Demir, onlara aldıkları hizmetten memnun olup olmadıklarını sorduğunu, bir tek kişinin bile şikayetçi olmadığını söyledi.
        
2002-2009 arasında 12 binin üzerinde köy ve mahallede kadastro çalışmalarının tamamlandığını belirten Demir, 400'ün üzerinde tapu sicil müdürlüğünün mülkiyet alım satım işlerini elektronik ortamda yürüttüğünü dile getirdi.

'Alo Tapu'yla aynı gün işlem tamam!  - 2

Türkiye'de kadastro çalışmalarının tamamına yakınının bittiğini vurgulayan Demir, bu çalışmaların dijital ortama aktarıldığını söyledi. Osmanlı'nın kuruluş yıllarına dayanan ve tozlu raflarda terk edilen belgelerin de, Osmanlıca-Türkçe olarak elektronik ortamda kayıt altına alındığını ifade eden Demir, 'dünyanın en kıymetli arşivi' olarak nitelenen bu belgelerin sağlıklı ortamda saklandığını kaydetti.
        
Tapu Kadastro Teşkilat Kanunu tasarısının da TBMM'ye geldiğini hatırlatan Bakan Demir, yeni yapıda, vatandaşların tapu işlemleri için taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünde işlem yapması zorunluluğunun kalkacağını vurguladı. Bayındırlık ve İskan Bakanı, yurt dışında, özellikle Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerde, Türkiye içerisinde alım satım yapılabilirliği başlatacaklarını da dile getirdi.
        
'İÇİMİZDEN AYIKLAYALIM'       
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı da kadastro yani mülkiyet belirleme olayının Türkiye'de sorun olmaktan çıktığını, problemli olan 500 birim dışında kadastrosu yapılacak yer kalmadığını söyledi.
        
Tapu ve kadastro birimlerinden yılda 20 milyon kişinin hizmet aldığını dile getiren Adlı, ''Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü devletin vatandaşa bakan yüzü olarak tanımlayabiliriz. Sizin vatandaşa vereceğiniz hizmete paralel olarak vatandaşın devletine bakışı değişecektir'' dedi.
        
Tapu ve kadastro personelinden vatandaşlarla empati kurmalarına isteyen Adlı, sözlerini şöyle tamamladı:         
''17 bin civarında çalışanı olan büyük bir kurumuz. İçimizde olumsuz insanların bulunması muhtemeldir ancak sizden ricam, tapu ve kadastro genel müdürlüğü ailesine zarar verecek tutum ve davranış içerisinde olan her kim olur ise olsun, bunlara fırsat vermeyin, bu tür olumsuz insanları ayıklayarak içimizden atalım.''

Sayfa Yükleniyor...