'Altın' çağını yaşıyor!

Doların zayıflaması ve enflasyon kaygıları altın fiyatlarını uçurdu. Altın 1058 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı.

'Altın' çağını yaşıyor!

İngiliz Independent gazetesinin, petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde doların yerini alacak para sepeti konusunda Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğü haberi altına hücüm edilmesine neden oldu.

Altın fiyatları spot piyasada 1058 dolar 20 sentle tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Altın fiyatları halen yüksek seyrini koruyor. Altının yükselişinde, doların zayıflaması ve enflasyon kaygıları etkili oldu.

Altının fiyatı son 7 yıldır sürekli artıyor. 2002 yılı başında 280 dolar civarında olan altın fiyatları 1058 doları aşarak yeni bir zirve yaptı. Bir başka deyişle altın fiyatları bu dönemde yüzde 277 artış kaydetti.

'Altın' çağını yaşıyor! - 1 Altın fiyatları 7 yıldır yükselişte.

Küresel kriz sürecinde altın fiyatlarında düşüş görüldü.  Altın fiyatları Mart-Eylül döneminde en yüksek 980 doları gördü ve dalgalı bir seyir izledi. Ancak dolaın zayıflaması yatırımcıları emtia piyasasına yöneltti. Yılbaşında 880 dolar olan fiyatlar bu yıl yüzde 20 artış gösterdi.

Uzmanlar, doların değerinin düşük kalmaya devam etmesi halinde altının fiyatının yıl sonuna doğru daha fazla artabileceği tahmininde bulunuyorlar.

Altının fiyatı, Noel yaklaşırken mücevhere olan talebin artmasıyla Ekim-Aralık döneminde genellikle yükseliyor.

Altında önemli rol oynayan ülkelerin başında gelen Hindistan'ın altın talebi de geleneksel olarak Ekim aylarında artış gösteriyor. Küresel altın talebinin yüzde 20'den fazlası Hindistan'a ait.

ALTIN FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
ntvmsnbc
'nin sorularını yanıtlayan Goldaş Kuyumculuk Finans Müdürü Gökhan Aksu şunları söyledi: "Doların özellikle Euro ve uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi, başta altın olmak üzere tüm emtia fiyatlarının artmasına neden oldu. Sıklıkla gündeme gelen bir konu ise doların rezerv para olarak kullanılmasına karşı alternatif arayışları, emtia fiyatlarının artmasını destekliyor. Petrol fiyatlarının da hafta başında başlayan yükselişi altın fiyatlarını etkiliyor. Tüm bunlara ek olarak, belirsizlik ortamının tam olarak ne zaman biteceğine dair şüphelerin devam etmesi, alternatif yatırım araçlarından sağlanan gelirlerin azalması, dünya ticaret hacminin zayıflaması, Çin Merkez Bankası başta olmak üzere birçok merkez bankasının altın rezervlerini artıracak olması ve gelecek ile ilgili sosyo-ekonomik endişeler altın ve emtia fiyatlarındaki yükselişte rol oynuyor."

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?
Fiyatlarda bir miktar kâr satışı sonrası orta ve uzun vadede tekrar yeni zirve hedeflerinin oluşacağını kaydeden Aksu yatırımcılara şu önerilerde bulundu: "Küçük ve risk almak istemeyen yatırımcılar bütçeleri doğrultusunda her ay belirli bir miktar altın alarak orta ve uzun vadeli ortalama fiyat oluşturarak yatırım yapabilirler. Risk almak isteyen yatırımcılar ise uzun vadeli dönemler için 950 – 1.000 ons seviyelerinden kademeli alım yapabilirler."

Sayfa Yükleniyor...