Altın, kömür madenindeki kanarya mı?

Altın fiyatlarındaki yükselişin dolar için kötü haberlerin sinyali olabileceği belirtiliyor.

Altın, kömür madenindeki kanarya mı?

Altın fiyatları zayıf dolar ve enflasyon kaygılarının etkisiyle 1061 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı.

CNBC.com'da yer alan ilginç bir haberde hızlı yükselişe dikkat çekiliyor.

"Yoksa altın, kömür madenindeki kanarya mı?" başlıklı haberde, altın fiyatlarındaki çıkışın dolar için kötü haberler sinyali olabileceği ifade ediliyor.

"Doların çöküşü" adlı kitabın yazarı Charles Goyette tarafından ele alınan yazıda, "Modern havalandırma sistemleri geliştirilmeden önce kömür madencileri madende zehirli gaz olup olmadığını anlamak için ellerinde içinde kanarya olan bir kuş ile yürürdü. Zehirli gaz varsa ilk ölen kanarya olur ve bu uyarıyı gören tüm işçiler de madeni terk ederdi. Altın, piyasadaki likit paranın niceliği ve niteliği açısından bir referandum özelliğine sahip ve şu anda da kömür madenindeki kanarya gibi sinyal vermeye başlamış durumda" deniyor.

Goyette, dolara dayalı sistem ile ilgili bir endişe olduğunu belirtiyor ve küresel çapta doları terk etmenin yollarının çeşitli biçimlerde arandığı ifade ediliyor.

Altın fiyatlarındaki artışın kısa vadeli spekülasyonlardansa daha köklü bir soruna işaret ettiğini düşünen Goyette, önümüzdeki yıllarda doları daha ciddi sorunların beklediğini öngörüyor ve altın fiyatlarını da bu sorunların bir sinyali olarak gösteriyor.

DOLARA KARŞI HAREKETE GEÇTİLER
BBC Business'da yer alan bir haberde de, doların düşüşüne dikkat çekiliyor ve Asya merkez bankalarının dolardaki aşağı yönlü harekete karşı harekete geçtiği ifade ediliyor.

Filipinler, Tayland, Tayvan ve Güney Kore'de merkez bankalarının dolar alımına geçerek kura müdahale etmeye çalıştığı ve yerel para birimlerinin dolar karşısında çok değerlenmesini önleyerek ihracatçıları desteklemeye çalıştığı ifade ediliyor.

Bank of New York Mellon Kur Stratejisti Michael Woolfolk, "Aldığımız haberlere göre Rusya da dolar alımı gerçekleştirmeyi planlıyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...