Avrupa için kritik zirve

Avrupa'nın kaderini belirleyecek kritik liderler zirvesi bugün Brüksel'de yapılacak. Liderlerin şu ana kadar kilit önem taşıyan konularda kesin uzlaşmaya varamamış olması dikkat çekiyor.

Avrupa için kritik zirve

Avrupalı liderler, kapsamlı bir çözüm planı oluşturma yolunda son düzlüğe girdi. Bugün önce saat 18.00'de AB liderleri, ardından Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de biraraya gelecek.

Liderlerin üzerinde uzlaşması gereken üç temel konu var; kurtarma fonunu güçlendirilmesi, bankaların sermayelendirilmesi ve Yunanistan'ın borçlarının yapılandırılması.

Liderler şu ana kadar kurtarma fonuyla ilgili adımlar attı. Fransa'nın fonu bir bankaya çevirme ısrarından vazgeçmesiyle, masada iki seçenek kaldı. Seçeneklerin ilki, birincil piyasada satılan sorunlu ülke tahvillerinden doğacak yatırımcı zararının Avrupa Kurtarma Fonu (EFSF) tarafından kısmen sigortalanması. İkinci seçenekse, EFSF'nin özel amaçlı bir şirket kurup, bu şirketin ikincil piyasadan sorunlu ülke tahvili satın alması. Konuya yakın kaynaklar, Avrupa'nın iki seçeneği de eş zamanlı olarak devreye sokabileceğini belirtiyor. 

Bugünkü zirvede çözüm bekleyen diğer bir konu, bankaların sermayelendirilmesi. Son gelen haberlere göre, Avrupa bankalardan en düşük sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 7'den yüzde 9'a çıkarmalarını, ayrıca 108 milyar Euro sermaye artırmasını isteyecek. Ancak burada kurtarma fonunun sermaye artırımının hangi aşamasında devreye gireceği hala netleşmedi.

Zirvede Yunanistan'ın borçları da masada olacak. Hükümetler, Yunan tahvillerinde kesinti oranının yüzde 50 ile 60 arasında olmasını isterken, kreditörler bu oranın yüzde 40'ın üzerine çıkmasına şimdilik yanaşmıyor.

Sayfa Yükleniyor...