Avrupa'nın kriz paketi 1 trilyon Euro'yu geçecek

Avrupa'daki borç krizinin büyümesini önlemek için oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun büyüklüğünün 1 trilyon Euro'nun üzerine çıkarılması planlanıyor.

Avrupa'nın kriz paketi 1 trilyon Euro'yu geçecek

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin daha fazla ülkeye sıçramasını önlemek için Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) büyüklüğünün 1 trilyon Euro'nun (1,39 trilyon dolar) üzerine çıkarılması planlanıyor.

Euro Bölgesi çalışma grubunun taslak belgesine göre, büyüklüğünün artırılması halinde EFSF'nin bölgenin üçüncü ve dördüncü büyük ekonomileri İtalya ve İspanya'yı borç krizine karşı koruyacağını uman Euro Bölgesi hükümetleri, 440 milyar Euro'luk EFSF'nin kapasitesini artırmayı istiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in söz konusu belgeyi paylaştığı Alman milletvekilleri, ''EFSF'nin kapasitesinin 1 trilyon Euronun üzerine çıkarılmasının amaçlandığını'' söylediler.

EFSF için kesin bir rakamın verilmediği belgede, ''fonun büyüklüğüyle ilgili daha kesin rakama potansiyel yatırımcılar ve kredi kuruluşlarıyla yapılacak temaslardan sonra karar verilebileceğine'' işaret edildi.

Büyüklüğü artırılmış EFSF kurallarının, ''baskı altındaki Euro Bölgesi üyelerinin piyasaya girişlerinin süreceğinin ve borç piyasalarının uygun biçimde çalışacağının garantisi'' anlamına geldiği belirtilen belgede, devlet fonları gibi dış yatırımcıları çekmek için ülke tahvillerinde olası kayıpları kısmen telafi edecek bir ya da birkaç yatırım aracının oluşturulması öngörüldü.

Euro Bölgesi'nin 17 lideri, bölgenin borç krizinin aşılmasında ''kapsamlı stratejiye'' son şeklini vermek için yarın Brüksel'de bir kez daha biraraya gelecek.

Sayfa Yükleniyor...