Avrupa'ya adını yazdıracak!

2 yıldır gündemden düşmeyen Galatasaray'ın Seyrantepe Stadı inşaatı için nihayet çizgiler netleşti. Varyap-Uzunlar ortaklığı ve ünlü bir mimarın imzasıyla yapımı gerçekleştirilen stadyum, İstanbul'u ve spor camiasını şimdiden heyecanlandırmaya başladı...

Avrupa'ya adını yazdıracak!

Galatasaray Spor Kulübü'nün inşaat aşamasındaki Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde yer alan Seyrantepe Stadı yani "Türk Telekom Arena" İstanbul'a yeni bir soluk getirecek. 13 Aralık 2007 tarihinde temeli atılan stad, uzunca bir ihale sürecinin ardından Varyap-Uzunlar Ortaklığı ile beraber futbolcuları ağırlayacağı tarih için gün sayıyor. Eğer teslim tarihinde gecikme yaşanırsa bir de para cezası var...


Varyap-Uzunlar ortaklığı, günde ihale bedelinin on binde 5’i kadar para cezası ödeyecek. Bu da 89 bin 830 lira demek...

Galatasaray Spor Kulübü ve Türk Telekom arasında yapılan 102,5 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması gereğince, stadyumun adı - Süper Lig 2009-2010 sezonundan itibaren - 10 sezon süreyle "Türk Telekom Arena" olarak anılacak.

Sadece futbol değil, kültürel organizasyonlara da ev sahipliği yapacak olan stadyum, Ankara-Edirne otoyolunun kuzeyinde bulunuyor. Eğimli olan arazinin en yüksek tepesinde konumlandırılmış durumda.

Projenin mimarı Mete Arat. Dünyanın ünlü isimlerinden biri... Arat'ın elinden çıkan her iş, Avrupa'da adeta parmak ısırtıyor. Şimdi o hünerlerini Seyrantepe için sergiledi.

Stadyum, iç yapısı itibarıyla Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde bulunan Veltins-Arena'ya ve koltuk, skorborduyla ise Allianz Arena'ya benziyor. Hedef; Avrupa'nın en modern 10 stadyumundan biri olması...

Stadın çatısı ise açılır - kapanır olacak. Bu Türkiye'de bir ilk... Avrupa'ya bakıldığında ise örneklerini Amsterdam Arena, Arnheim Stadı, Schalke Veltins Arena, Commerzbank-Arena ve Düsseldorf’da bulunan LTU Arena’da görmek mümkün. Ancak çatının yapımı, zaman kaybedilmemesi açısından 2011 yılında gerçekleştirilecek.

İNŞAAT ŞİMDİ NE DURUMDA MERAK MI EDİYORSUNUZ?
Alana yerleştirilen 4 kamera sayesinde çalışmaları, kendi internet sitelerinden (http://www.seyrantepesporkompleksi.com/ 24 saat boyunca canlı izlemek mümkün.

Proje, Seyrantepe'ye olduğu kadar İstanbul'a da değer katacak. Metrodan hastaneye kadar bölgeye yatırımlar şimdiden başladı bile. Peki bu stad ne zaman bitecek? Avrupa'daki benzerlerinden farklılıkları neler? Proje hangi aşamada?

İhale sürecinden dünyadaki örneklerine kadar proje hakkında merak edilen detaylar...


IŞIN ÇELEBİ: 'AVRUPA'NIN EN İYİ 10 STADINDAN BİRİ OLACAK'
2002 yılında siyasi hayatını noktalayan ANAP'tan İzmir eski milletvekili ve Devlet Bakanı Işın Çelebi, koyu bir Galatasaray taraftarı. 2006 yılının Mart ayında beri Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu'nda aktif olarak görev yapan Çelebi, kulübün gayrimenkul ve stad projelerinden sorumlu kilit ismi.

Çelebi ile Seyrantepe ve Riva Projeleri hakkında konuştuk...

İhale sürecinde neler yaşandı? Hangi firmalar ihaleye girdi? Ne talep edildi?
Seyrantepe Stadı'yla ilgili 3 ihale yapıldı. Birinci ihale 2007 yılının Temmuz ayında gerçekleşti. Hasılat ortaklığına dayanan bir anlayış vardı. Ali Sami Yen Stadı'nın olduğu yer değerlendirilerek, onun yarattığı gelirle stadın yapılması mantığına dayanıyordu ve oradan belli bir miktarda TOKİ'ye ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne gelir bırakılıyordu. İstenen gelir düzeyi elde edilemediği için ihale sonuçlandırılamadı ve ikinci bir ihale yapıldı. Eren Talu - Arke Ortaklığı hasılat ortaklığı şeklindeki ihaleyi aldı. Fakat uluslararası ekonomik şartlar ve yaşanan kriz Mart 2009'da işin durmasına neden oldu. Temmuz ayında ihale iptal edildi.

Eylül 2009'da yeni bir ihale yapıldı ve bu ihaleyi de Varyap-Uzunlar ortaklığı kazandı.

Avrupa'ya adını yazdıracak!  - 1

Varyap ve Uzunlar İnşaat'ın ihaleyi kazanma süreci nasıl gelişti?
İhaleye Alarko ve birkaç grup girdi ve 200 milyon TL'nin üzerinde bir teklif verdiler. Varyap - Uzunlar önce 184 milyon TL verdi sonra TOKİ'yle bir indirim daha yaptılar ve stad 179 milyon TL'ye onlara kaldı.

Çalışmalar hangi aşamada? Stad ne zaman açılacak?
Şu an elektrik ve mekanik işleri yapılıyor. Galatasaray'ın sorumluluğunda olan iç mimari işler de yine aynı senkronizasyon içinde yürütülüyor. Şubat ayında kaba inşaatı bitecek. Stad 2010'un Eylül ayında tamamlanacak ve geçici kabul yapılmaya başlanacak. 29 Ekim 2010 tarihinde ise resmi açılışı gerçekleştirilecek. Ama şu bir gerçek ki; her işletme devreye alındıktan sonra birkaç ay çocuk hastalığı dönemi yaşanır. Orada müsabakalar oynanacak ama istenilen kaliteyi tutturana kadar çalışmalara devam edilecek. Bu nedenle stadın 2 - 3 yıl gibi bir garantisi var.

Dünyaca ünlü bir mimar ile el sıkışıldı. Stadın tasarımı nasıl olacak?
Stadın projesini Mete Arat üstlendi. Stad inşaası konusunda uzmanlığı olan, dünyanın en ünlü mimarlarından biri. Stad, 52 bin kişilik kapasiteye sahip. Sadece bir stad olarak değil; içinde konferans ve kongre salonlarının, restoranların bulunduğu diğer organizsyonlara da hitap edecek bir gösteri eğlence merkezi halinde dizayn edildi. 'Kalite' için uğraşıyoruz. Tarif edilen proje ve malzeme kalitelerinin tutturulması için herkes canla başla çalışıyor.

Seyrantepe'nin en önemli özelliği ne?  
Önemli olan stadın her noktasından aynı açıyla sahayı görebilmek mümkün olacak. Ses akustiği çok iyi seviyede olacak ve oturma düzeni de bu özelliklere uygun olarak yapılacak. Bu nedenle sanıyorum Seyrantepe Stadı, Avrupa'nın en iyi 10 stadından biri olacak.

Avrupa'nın en modern 10 stadyumu arasına girmesi hedefleniyor. Bunun için hangi kriterler ön planda tutuldu?
Projenin hazırlanırken UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) ve FİFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) normlarına uygun hareket edilmesini arzu ettik. Tabii bu iki birliğin çeşitli kriterleri var. Ayrıca projeyi hazırlayan mimar arkadaşlarımız aynı zamanda Bayern Münih, Arsenal ve Amsterdam Arena Stadlarını etüd ettiler. Proje buna uygun olarak hazırlandı.

Seyrantepe'yi diğer stadlarla karşılaştırırsak...
Rekabet açısından baktığımız zaman tabii önemli bir avantajı var: 52 bin kişilik çok amaçlı bir spor kompleksi... Bunun yanı sıra 4 bin araçlık otoparkı bulunacak, metro bağlantısı ile 30 - 35 bin kişi rahatlıkla ulaşım sağlayabilecek ve stad 30 - 45 dakika içerisinde dolup boşalabilecek.

Diğer stadlar için neler söylenebilir? Hangisi daha iyi?
Hepsi iyi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun kendi özellikleri var. inönü Stadyumu'nun konumu oldukça iyi. Hepsinin kendine ait özellikleri var, bu nedenle 'en iyisi bu' demek doğru değil. Ancak Seyrantepe bittiği zaman gerçekten iyi ve kaliteli bir stad olacak.

Stadın ismi 10 sezon süreyle "Türk Telekom Arena" olarak anılacak...
İsmi yine Aslantepe. Türk Telekom Arena'ya isim hakkını verdik. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı denilebilir.

Avrupa'ya adını yazdıracak!  - 2

Gecikme durumunda inşaat şirketi, TOKİ'ye gün başına 90 bin TL ceza ödenecek...
Bence o ceza önemli değil de; burada stadın geç kalması demek, hem müteahhit ve TOKİ'nin hem de bizim açımızdan itibar kaybı demek...

Stadın konumunun İstanbul için önemi nedir?
Seyrantepe, istanbul'un dışında bir yer sayılıyor. Bu stad, bölgeye çok büyük ekonomik ve sosyal bir güç katacak.
Bölgeye (Stadın karşı tepesine) yine 600 yataklı bir hastane yapılıyor. Yine metronun (Seyrantepe-Maslak-Ayazağa ek duraklarıyla birlikte Ayazağa-Taksim hattı) son istasyonu da orada. Stadın metro ulaşımı için 3 tünel yapılacak. Giriş çıkışlarda taraftar yoğunluğu yaşanmayacak.
Seyrantepe, önemli bir eğlence merkezi haline geliyor. Bunun yanı sıra bölge İstanbul'da olası bir deprem anında acil yardım üssü gibi de kullanılabilecek bir merkez olacak.

Galatasaray Spor Kulubü Yönetimi'nin stad projesine bakış açısı ve görüşleri nelerdir?
Gayet olmulu. Stad ve gayrimenkul projelerinden ben sorumluyum. Sayın Başkan bu konuda çok hassasiyet gösteriyor, çok başarılı bir başkanlık yapıyor. Bu nedenle Adnan Polat'ı kutluyorum. Şimdilik herşey dört dörtlük gidiyor.

Galatasaray'ın yeni projeleri neler?
Riva Projesi'nin değerlendireceğiz, onunla uğraşıyoruz. Son aşamaya geldik. Ruhsat almak için müracat edeceğiz ve inşaata başlayacağız. Ayrıca gençler için altyapı tesisleri kuracağız.

Proje hakkında bilgi alabilir miyiz?
Riva Projesi; 1 milyon 200 bin metrekare arazi üzerine kurulan, 200 dönüm ornmanı bırakılan, yüzde 90'ı yeşil alan olan 844 konutluk bir kompleks. Riva'dan Levent'e 15 dakikada gelmek mümkün. İstanbul'un en önemli yerleşim merkezlerinden biri olacak.



TOKİ İHALE SÜRECİNİN DETAYLARINI ANLATTI
İhale süreci nasıl gelişti?
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan “İstanbul İli, Şişli İlçesi, Dikilitaş Mahallesi 1199 Ada 384 Parselin Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İle Spor Kompleksi İnşaatı İşi“nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın, 3 Mayıs 2006 tarih ve 26157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı ihale Yönetmeliği”nin 26. maddesi uyarınca “Gelir Paylaşımı Esasına Göre Açık İhale Usulü” ile 19 Temmuz 2007 tarihinde ihalesi yapıldı ancak ihalenin şartlarını sağlayacak yarışma ve rekabet ortamının oluşmaması sebebiyle (Kamu menfaati gözetilerek) iptal edildi.

27 Ağustos 2007 tarihinde tekrar ihale edilerek neticelenen ve sözleşmesi imzalanan işin yüklenici firması, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmediği için  1 Temmuz 2009 tarihinde iş akdi fesih edildi.
  
27 Temmuz ve 21 Ağustos 2009 tarihlerinde aynı ihale usulü ile iki kez tekrar edilen ihalelerden de kamu yararına uygun bir teklif gelmedi.

İhaleler neden iptal edildi?  
- 27 Temmuz'da yapılan ihaleye yeterli sayıda katılımın olmaması (İhale saatine kadar 2 adet firma teklif dosyası vermiş olup firmalardan biri teşekkür mektubu sunmuş, sözlü ve nihai yazılı tekliflerin alındığı 2. tura tek firma katılmış olmasından dolayı), ihalenin şartlarını sağlayacak yarışma, rekabet ortamının ve kamu yararı oluşmaması sebebiyle - yönetmeliğin 20. maddesi uyarınca - ihale iptal edildi.
  
- 21 Ağustos'da tarihinde yapılan ihaleye katılımın arttırılmasına yönelik, ihale şartlarında iyileştirme yapılmış olmasına rağmen (İhale saatine kadar 6 adet firma teklif dosyası vermiş olup firmalardan 3’ü teşekkür mektubu sunmuş, sözlü ve nihai yazılı tekliflerin alındığı 2. tura 3 firma katılmış), teklif edilen İdare Payı Toplam Geliri yetersiz olarak değerlendirildi ve yeniden iptale gidildi.

Avrupa'ya adını yazdıracak!  - 3

Söz konusu işin ikmali için yapılan ihalelerde;
  
- İhale şartlarını sağlayacak yarışma, rekabet ortamının ve  kamu yararının oluşmaması,
  
- Teklif edilen İdare Payı Toplam Gelirinin fesih edilen sözleşmedeki tutarın altında kalması,

- İdaremiz ile Devlet Bakanlığı (Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü), Maliye Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Galatasaray Spor Kulübü Derneği arasında yapılan protokol gereği yapılacak spor kompleksinin UEFA ve FİFA standartlarında olması, düzenlenecek futbol, atletizm ve benzeri uluslararası müsabakalar ve yarışmalarda kullanılacak olması ve  ülkemizin prestijine uygun bir tarzda ve kısa sürede tamamlanması gerektiğinden “Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı Yöntemine” uygun zemin ve ortam olmadığı kanaati oluşturdu. Ayrıca mevcut imalatların zarar görmesini engellemek, ülke kaynaklarını atıl durumda bırakmamak, zamanla oluşacak daha büyük ekonomik kayıpların engellenmesi için acilen tedbir alınması gerekiyordu.

Bu nedenle Seyrantepe arazisinde yapılması planlanan 52 bin kişilik “Spor Kompleksi İnşaatı İkmal İşi”nin kamu zararının önlenmesi ve kamuoyunun yakından takip ettiği işin gelecek yılın futbol sezonuna yetiştirilebilmesi için 4734 Sayılı Kanun uyarınca ve Kamu İhale Mevzuatı hükümlerine tabi olarak hakediş ödemek suretiyle, işi süresinde yapıp teslim edebilecek nitelikte olan firmaların davet edilerek söz konusu inşaat ikmalinin tamamlatılması işinin ivedi olarak 9 Eylül 2009 tarihinde ihaleye çıkıldı.

9 Eylül'de 1. oturumu yapılan ihaleye 11 firma davet edildi. 10 Eylül'deki 2. oturuma ise 5 firma nihai tekliflerini verdi. Değerlendirme sonucunda; Varyap Varlıbaşlar Yapı San. Ve Turz. Yat. Tic. A.Ş. & Uzunlar İnş. San Ve Tic.A.Ş. İş Ortaklığı ile 179.661.553 TL ihale bedeli üzerinden 28 Eylül 2009 tarihinde sözleşme imzalandı.

Arazi daha önce hangi şekilde kullanılmak isteniyordu?
Seyrantepe Spor Kompleksi'nin bulunduğu arazi daha önce plansız alandı.

Stadyum olarak projelendirilmesinin İstanbul açısından artı değerleri neler?
Seyrantepe Spor Kompleksi, betonarme ve çelik taşıyıcı sistemlerin bir arada kullanılması ile 52 bin seyirci kapasiteli olarak ve çok amaçlı kullanıma uygun şekilde tasarlandı. Kompleksin spor karşılaşmalarının yanı sıra konser, gösteri vs. çok amaçlı olarak maksimum verimde kullanılması ve deprem gibi afet durumlarında da toplanma ve barınma amaçlı kullanılması öngörülüyor. Türkiye’nin en büyük spor komplekslerinden biri olacak Seyrantepe Spor Kompleksi 2009-2010 sezonunda Türk sporunun hizmetine sunulacak.

TOKİ’nin İstanbul'daki diğer projeleri neler?
TOKİ’ nin İstanbul’da yaklaşık 55 bin adet toplu konut uygulaması, 7 adet yol ve köprülü kavşak, 4 adet sosyal tesis, 728 derslikli 26 adet ilköğretim okulu, 536 derslikli 17 adet lise, 20 adet ticaret merkezi, 17 adet cami-şadırvan, 9 adet sağlık ocağı, 9 adet kreş, toplam 844 yataklı 2 adet hastane, 2 adet kütüphane, 1 adet imamevi, 4 adet restorasyon-onarım, 1 adet engelsiz yaşam merkezi, 1 adet toprak döküm işi, 1 adet spor kompleksi, 1 adet irtibat büraosu, 1 adet rehabilitasyon merkezi, 1 adet posta işleme merkezi bulunuyor.




SÜLEYMAN VARLIBAŞ: 'İHALEYE DAVET EDİLDİK'
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, süreci ve projeyi anlattı:

"İhaleye davet edilen firmalardan biriyiz. TOKİ’nin ihale öncesinde 11 firmaya gönderdiği davete sadece yedi firmadan ihale dosyası alarak katıldı. Dosya alan firmalardan Sembol İnşaat ve Özkar İnşaat teşekkür mektubunu sundu. Varyap Varlıbaşlar Yapı San ve Tur Yat Tic. A.Ş.-Uzunlar İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. iş ortaklığı, Afa Prefabrik – OG İş Ortaklığı, Makyol İnşaat ve Alsim Alarko İş ortaklığı, Kalyon inşaat ve Özka İnşaat İş Ortaklığı teklif verdi. TOKİ’nin ihaleye davet ettiği dört firma ise dosya almadı. Mesa İnşaat, Tekfen İnşaat, Aşçıoğlu İnşaat ve Baytur ise dosya almayarak ihaleye katılmadı."

52 bin 486 seyirci kapasiteli olarak, 82 bin metrekare imar alanında yapılan projenin maliyetini 179.661.553 TL olarak açıklayan Varlıbaş, çalışmaların hızla devam ettiğini söylüyor. 

Avrupa'ya adını yazdıracak!  - 4

Varlıbaş, projeyi şöyle anlattı:

"VIP, özürlü ve refakatçi seyirci koltuklarının da yer alacağı statta ayrıca 157 loca bulunacak. 6 adet yürüyen merdiven, 10 asansörün bulunacağı projede 2 bin 913’ü kapalı olmak üzere 3 bin 19 araçlık otopark yer alıyor. Metro ile sağlanacak otopark alanları da dahil edildiğinde toplam kapasite 4 bin 500 araca kadar çıkıyor. Çok amaçlı olarak hayata geçirilen statta, müze, restoran, büfe gibi sosyal alanların yanı sıra 2 tane de spor salonu olacak."

İNŞAAT DALINDA 'ALTIN MARKA'YI ALDI
Varyap Varlıbaşlar Yapı San. Ve Tur. Yat. Tic. A.Ş, Varlıbaş Holding'in gayrimenkul geliştirme, inşaat ve müteahhitlik kuruluşu olarak 1980 yılından beri hizmet veriyor.

Türkiye'de önemli konut ve inşaat projelerine imza attı. Çağlayan'da Avrupa'nın en büyük Adliye Sarayı, Konya Adalet Sarayı, Trabzon Atapark alışveriş merkezi, Afyon Termal Otel, Uphill Court Ataşehir, Uphill Court Bahçeşehir ve Türkiye'nin LEED kayıtlı ilk yeşil karma konut projesi olan 'VARYAP Meridian' bunlardan birkaçı...

Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen 2007 yılı Patent Ödülleri'nde inşaat dalında 'Altın Marka' ödülünü kazanan Varyap, aynı zamanda ulusal ve uluslararası inşaat endüstrisi ile yakın temasta bulunmasını sağlayan Dun & Bradstreet Veritabanı (D&B), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Urban Land Institute (ULI) kuruluşlarının da bir üyesi...

UZUNLAR İNŞAAT İSE 40 YILDIR BU YOLDA
Stadın diğer yüklenicisi Uzunlar İnşaat ise 40 yıldır faaliyet gösteriyor. Maltepe, Küçükyalı, İdealtepe ve Ortaköy'de gerçekleştirdiği projelerin ardından şimdi de Şile ve Çamlıca'da deprem yönetmeliklerine uygun konut projeleri yapıyor.

PROJENİN MİMARI DA KENDİ KADAR ÜNLÜ  
Almanya'nın birçok spor tesisi ve kamu binalarında imzası olan Mimar Mete Arat, ASP (Architekten Arat - Siegel - Schust, Stuttgart) firmasının ortağı. 1971 yılından bu yana 17 yüksek mimar kadrosu ile Stuttgart'ta çalışıyor. Bugüne kadar katıldığı 500'e yakın proje yarışmasında birçok derece elde etti. Almanya Milli Kütüphanesi, Leipzig, Oldenburg, Stuttgart Porsche Arena kapalı spor salonlarını yapan ve geçen yıl restore edilip Dünya Kupası maçları oynanan Stuttgart Gottlieb - Daimler Stadı'nı bitirdi. Türkiye'de ise Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi içerisinde yer alan Türk Telekom Arena' nın projesini çizdi.

Sayfa Yükleniyor...