Azerbaycan'da döviz satışına sınırlama

Azerbaycan'daki banka şubelerinde döviz satışı birkaç gündür kişi başına 100 ila 500 dolar sınırlamasıyla yapılıyor.

Azerbaycan'da döviz satışına sınırlama

Azerbaycan'da dolara talep arttığı için banka şubeleri döviz satışını belirli sınırlamalarla gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz yıl iki devalüasyon yaşayan ve dalgalı kur sistemine geçen ülkedeki banka şubelerinde döviz satışı birkaç gündür kişi başına 100 ila 500 dolar sınırlamasıyla yapılıyor. Dövizle yapılan banka transferlerinin ödemesinde ise sıkıntı yaşanmıyor.

Azerbaycan Mali Piyasaları Denetleme Kurulu, yaşanan sorunun piyasada dövize olan talebin son günlerde artmasıyla bağlantılı olduğunu açıkladı. Döviz piyasasındaki durumun beklenilen bir sonuç olduğunun belirtildiği açıklamada, sonbaharın gelmesiyle ekonomik hareketliliğin arttığı, bir çok şirketin yurt dışına ödeme zamanının bu döneme denk geldiği belirtildi.

Ülkede bankalara dolar satışı Azerbaycan Merkez Bankası (AMB) ve Devlet Petrol Fonu tarafından gerçekleştiriliyor. Bankalar için günlük 50 milyon dolar, açık artırma ile satışa çıkarılmakta.

"DEVALÜASYON İDDİALARI ASILSIZ"

AMB'den yapılan açıklamada, doların sınırlı satılmasıyla kamuoyunda seslendirilen yeni devalüasyon iddialarının asılsız olduğu bildirildi.

Açıklamada, Devlet Petrol Fonunun bankalar için döviz açık artırmalarına devam edeceği, manat kurunun mevcut kur sistemine uygun olarak döviz piyasasındaki talep ve arza göre şekilleneceği belirtildi.

Azerbaycan'da petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Şubat 2015'te devalüasyona gidilmiş, ulusal para birimi manat, euro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybetmişti.

Aralık 2015'te ise ülkede dalgalı kur sistemine geçilirken manat euro karşısında yüzde 47,88, dolar karşısında 47,63 gerileme göstermişti.

Şubat 2015 öncesinde 0.78 manattan işlem gören dolar, bugün yaklaşık 1,68 manattan işlem görüyor.

Sayfa Yükleniyor...