''Bağlarda don ve dolu rekolteyi vuracak''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bağlarda görülen don ve dolunun rekolteyi vuracağını belirterek, kuru üzümde rekolte kaybı yaşanabileceğini kaydetti.

''Bağlarda don ve dolu rekolteyi vuracak''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, üzümde, Türkiye'nin 4,6 milyon dekarla İspanya, Fransa, İtalya ve Çin'in ardından 5'nci, 4 milyon 175 bin tonluk üretimle Çin, ABD, İtalya, Fransa ve İspanya'nın ardından 6'ncı sırada bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'nin üzüm üretiminin 2015 yılında yüzde 0,7 azalmayla 4 milyon 146 bin tona inmesinin beklendiğini kaydeden Bayraktar, ülkedeki bağ alanının azalmasına rağmen, üretimin arttığına dikkati çekti. Bayraktar, dünyada üretilen üzümün yüzde 8-10'unun kurutmalıkta kullanıldığını ifade ederek, kuru üzümün, Türkiye'nin ihracata yönelik üzüm üretiminde ilk sırayı aldığını kaydetti.

''Bağlarda don ve dolu rekolteyi vuracak'' - 1

2014-2015 üretim sezonunda kış aylarında sıcaklığın yıl ortalamalarına göre çok düşük seyretmesinin bağları olumsuz etkilediğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl, 18-22 Mart'ta - 2 derece olan düşük sıcaklıklar bağlarda sürgün gözlerine zarar verdi. 23-24 Nisan'da da don afeti yaşandı ve yapraklanma dönemindeki bağlarda sürgün üzerindeki gözleri kuruttu. Manisa'daki 769 bin dekar bağ alanında, hasar tespit komisyonlarının belirlemelerine göre 447 bin 571 dekar alan don ve dolu afetinden zarar gördü. Bu durum çekirdekli çeşitlerde yüzde 50-80, çekirdeksiz çeşitlerde yüzde 30-40 oranındadır. Dolu çapının küçüklüğü danelere daha fazla zarar verdi. Kuru üzümde rekolte kaybı yaşanacak gibi görünüyor."

Son bir aydaki yağışların sık ilaçlama yapma zorunluluğu doğurduğunu belirten Bayraktar, bunun da çiftçiye ek bir yük getirdiğini kaydetti.

YAPILMASI GEREKENLER

Bayraktar, bu konuda yapılması gerekenler hakkında da bilgi vererek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çekirdeksiz üzümde ihracat kapılarının zamanında açılması, üründe fiyatın belirlenmesini, sofralık üzümün kalite kaybı olmadan ihracını sağlayacaktır. TARİŞ, yeniden yapılandırma süreci sonrasında kaynak yetersizliğinden piyasayı regüle edecek miktarda bir alım gerçekleştirememektedir. Bu ciddi soruna neden olmaktadır. Sorun bir an önce çözülmelidir. İhracatta sıkıntı olmaması için üzümler, beton veya tel sergi üzerinde kurutulmalıdır.

Ambalajlamada özellikle en büyük pazarımız olan AB standartlarına uyum göstermek için çalışmalar yapılmalıdır. Çekirdeksiz kuru üzümde AB benzeri bir depolama kuruluşu oluşturulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir.

Üzümde alternatif değerlendirme şekillerinin geliştirilmelidir. Ürün ihtisas borsaları oluşturulmalı, mevcut borsalara işlerlik kazandırılmalı, ticaret borsaları tescil kurumu olmaktan çıkarılmalıdır. Üretim hedefleri iç ve dış pazarlarda rekabet edecek şekilde belirlenmelidir. Girdi fiyatları düşürülmeli, kuru üzüm üreten diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilmesi için üzüm üreticisi desteklenmelidir."

Sayfa Yükleniyor...