Bakan Yılmaz açıkladı: 10 bin lira nakit yardım ya da konut

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili açıklama yaptı. Bakan Yılmaz, hafif zararı olanlara 10 bin liraya kadar nakit yardım yapılacağını, ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşündüklerini açıkladı.

Bakan Yılmaz açıkladı: 10 bin lira nakit yardım ya da konut

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili, ''10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz'' dedi.

80 MİLYON LİRALIK ZARAR

Yılmaz, Silopi'de özel şahıslara ait yapılarda meydana gelen zararın 80 milyon lira civarında olduğunu açıkladı.  Bakan Yılmaz, bu rakama kamu binalarının dahil olmadığını belirtti.

Cevdet Yılmaz'a yöneltilen sorular ve alınan cevaplar şöyle;

Terörle mücadele operasyonlarının yürütüldüğü bölgelerin yeniden imarıyla ilgili detaylara bakacağız. Ama önce nasıl bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu anlamak açısından hasar tespit çalışmalarını sormak istiyorum. Şırnak Silopi'de tamamlandı diye biliyoruz hasar tespit çalışmaları. Cizre'de ne aşamada?

Son Ankara saldırısı dahil olmak üzere terör hadiselerinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Terörün etkilerini hep birlikte maalesef görüyoruz. Bu hepimize yönelik bir saldırı. Tüm milletimizi hedef alan çok yönlü bir terör saldırısıyla karşı karşıya Türkiye. Hep birlikte tepki göstermek durumundayız. Bölgede bazı ilçelerde bazı terör unsurları bilinçli bir şekilde sivil halkın içine girdiler. Güvenlik güçlerimiz de buna karşı yapması gereken görevi yaptı. Sivillerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterildi. Bu süreçte belli zararlar oluştu.

Silopi tamamen temizlendi. Silopi'yi riskli alan ettik. Orası için yeni imar planı çalışması yürütülüyor. Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz. O yörenin aile büyüklüğüne uygun bir tasarım da yaparak.

Silopi'de özel şahısların konutlarıyla ilgili binalarla ilgili 80 milyon TL civarında bir zarar söz konusu. Buna kamunun binaları camiler vesaire onlar dahil değil. Cizre'de bu çok daha büyük olacak.

Diyarbakır Sur için "Toledo gibi olacak" diye açıklanan ayrı bir proje de var. Ne yapılacak? Sur'u Toledo gibi yapacak proje için ilk adımlar atıldı mı?

Sur çok özel bir bölge tarihi bir bölge. Sur eski Diyarbakır aslında tarihi Diyarbakır. Sur'la ilgili daha özel bir çalışma düşünüyoruz. Sur ile ilgili ihtisas sahibi kurumlarımızla birlikte yine belli danışma organları kurarak yerelden de Diyarbakır'ı bilen insanlarla danışma kurulu oluşturarak bir çalışma yapacağız. Orada bir koruma ve yenileme programı uygulayacağız kentsel dönüşüm değil.

Vatandaşa yönelik hamleleri ele almak lazım. Yerinden olan çok sayıda vatandaş var. Göç edenlerin geri dönüşü nasıl sağlanacak?

Fiziki, sosyal ve ekonomik boyut var. Sosyal konularda da iki şey var bir kısa vadeli bir uzun vadeli meseleler var. Şırnak'ta üniversite imtihanını yapamadık 8 bin 300 üniversite öğrencimize yol parası konaklama parası verdik. Sosyal destekler sağlıyoruz. Geçici barınma destekleri sağlıyoruz.

Yeni polis güvenlik noktalarının kurulması gündemdeydi. Burada bir geri adım söz konusu olacak mı?

Güvenlik konularında kesinlikle bir geri adım söz konusu değil. Kararlı bir şekilde çalışmalar yürüyecek. Buradaki temel meselemiz insan odaklı güvenlik anlayışı.

Yas evleri meselesi... Terör örgütünün propaganda mekanlarına dönüştüğü yönünde değerlendirmeler var.

Taziye veya yas evleri çok önemli kültürümüzde. Güzel gelenek gerçekten. Ama terör örgütü ortak acı ve sevinçleri de ideolojik bir ortama dönüştürüp yüzeyselleştirme çabası içinde. Bu aslında o yörenin kültürüne de yapılmış bir saldırı.

Esnaf, çiftçi, işçi ve yatırımcı için bölgeye yönelik yeni hamleler neler olacak?

Huzur ortamının olmadığı bir yere özel yatırımcı gitmez. Gerçekçi olmamız lazım. Huzurla kalkınma arasındaki ilişkiyi güçlü kurmamız lazım. Esnafla ilgili prim borçlarını vergi borçlarını erteleme gibi tedbirler söz konusu. Gençler ve kadınlar iki önemli hedef grup.

Önümüz Nevruz... Bölge milletvekilleri olarak nasıl bir hava görüyorsunuz?

Nevruz'un özü kışın diyelim ölmüş olan tabiatın baharda canlanması, diriliş, hayat çok daha insanların neşeli bir şekilde birbirleriyle kucaklaşmaları. Ama maalesef terör örgütü veya başka bir takım yapılar bunu ayrı bir huzursuzluk yıkım çatışma vesilesi haline getirmeye çalışıyorlar. Onlar yıkmaya çalışıyorlar. Nevruz demek canlılık hayat bahar demek.

Sayfa Yükleniyor...