Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti

BDDK, Bank Asya'nın yüzde 63'ünün TMSF'ye devrine karar verdi. TMSF, yaptığı açıklamada bankanın rutin bankacılık faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı. Bankada 100 bin TL'nin altında parası olanlar ise sigorta güvencesi altında olacak.

Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. 

BDDK'nın kararının ardından Bank Asya'nın Ümraniye'deki genel müdürlüğüne gelen TMSF yetkilileri, polis nezaretinde binaya girdi. Banka görevlileri ve bazı avukatlar da polis ekiplerinin kontrolünün ardından binaya alındı.

Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti - 1 Bank Asya Genel Müdürlük binasına emniyet şeridi çekilerek giriş çıkışlar yasaklandı

Çevik kuvvet ekiplerinin önlem aldığı genel müdürlük binası önündeki cadde, polis bariyerleri çekilerek trafiğe kapatıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizler bulunan bazı kişiler ve banka çalışanları, genel müdürlük binası önünde toplandı.

TMSF yetkililerinin bankanın yarın sabahtan itibaren rutin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla yaptığı öğrenilen inceleme, devam ediyor.

Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti - 2 Mali şube polisleri ve TMSF müfettişleri, binada arama yaptılar

BDDK'DAN AÇIKLAMA 

BDDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada da, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, ilgili kararı ile yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir." 

TMSF'DEN AÇIKLAMA

TMSF, yaptığı açıklamada "TMSF sadece yönetime el koydu. Bank Asya'nın yönetimi değişti, banka rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" ifadelerini kullandı. 

BANK ASYA'DAN AÇIKLAMA

Bank Asya'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamasında da, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarih ve 6187 sayılı kararı uyarınca, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin 5'inci fıkrası kapsamında, Banka'nın 122 adet pay sahibine ait imtiyazlı hisselerin temettü hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiği duyuruldu.

İlgili karar gereğince mevcut Yönetim Kurulu'nun dün itibarıyla TMSF tarafından değiştirilerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür'ün atandığı belirtilen açıklamada, Banka'nın, yeni yönetimi ile herhangi bir aksamaya sebebiyet vermeden bankacılık faaliyetlerine devam edeceği kaydedildi.

BANK ASYA HİSSESİ OLAN...  

Bank Asya'da 100 bin TL'nin altında parası olanlar sigorta güvencesi altında olacaklar. 

Borsada Bank Asya hissesi olan küçük yatırımcılar ise bankanın tüm temettü vesaire nemalarından faydalanabilecek.

Bankanın bundan sonra doğacak olası temettü vesaire gelirinden faydalanabilecek.

Sayfa Yükleniyor...