Bankalar Birliği: Düşük faiz ortamını tercih ederiz

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılar olarak düşük faiz ortamını tercih edeklerini söyledi. Aydın, bankacılar olarak ülkenin zorda olduğu dönemde ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Bankalar Birliği: Düşük faiz ortamını tercih ederiz

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Kaynak, kendisi miktar olarak kıt. Kıt olan bir şey pahalı. Bu kaynağın ucuzlatılması Türk bankacılık sisteminin birincil hedeflerinden. Bankacılar olarak düşük faiz ortamını tercih ederiz." dedi.

"CEO Club Bankacılar Zirvesi"nin açılışında konuşma yapan Aydın, 2017'ye başlarken bu yılın daha iyi olacağını söylediklerini anımsattı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların Türkiye ile ilgili yıl öncesi olumsuz görüşler beyan ettiğini dile getiren Aydın, bu konuda yanıldıklarını, Türkiye'nin ciddi büyüme oranı yakaladığını anlattı. Yılın ilk yarısında Türkiye'nin büyüme olarak yüzde 5'i geçtiğini, dış şoklara da dayanıklı hale geldiğini ifade eden Aydın, Türkiye'de çarkların döndüğünü ve sistemin tıkır tıkır çalıştığının altını çizdi.

"TÜRKİYE İÇİN ELEMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ, YAPACAĞIZ"

Aydın, bankacılar olarak ülkenin zorda olduğu dönemde ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, ticari kredilerin dağılımında birçok sektörün ön plana çıktığını söyledi.

Turizm sektörünün zorda olduğu dönemde bu sektöre yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydın, "Cari açığın son derece önemli olduğu ülkede turizmi çok önemsiyoruz. Hızlı toparlanmadan mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

"TÜRK BANKACILIK SİSTEMİ KREDİ VERİYOR"

Aydın, "2016 Ocak-Eylül döneminde 126 milyar liralık kredi artışımız var. 2017 Ocak-Eylül'de ise 262 milyar lira. 2 katından biraz fazla. Türk bankacılık sistemi kredi veriyor mu, vermiyor mu, verdik mi, vermedik mi rakamlar gösteriyor." dedi.

Başkan Aydın, bu krediyi verebilmek için gereken kaynaktaki artışın ise 2 katından düşük olduğunu dile getirdi.

"DÜŞÜK FAİZ ORTAMINI TERCİH EDİYORUZ"

Aydın, bankacılar olarak düşük faiz ortamını tercih ettiklerini belirterek, "Faizler düşük olmazsa yatırımcılarımızın rekabet etme işi güçleşir" diye konuştu.

Faizlerin 2009-2014 döneminde aşağı yönlü olduğunu anımsatarak, faiz oranlarının o döneme doğru evrilmesi temennisinde bulundu.

Aydın, düşük faizin yatırımlar için teşvik edici olduğunu kabul ettiklerini kaydederek, ancak belirsizlik ve risklerin dünyada ve bölgede azalmasının da yatırımları olumlu kılacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...