Başbakan Davutoğlu'dan yeni borsa açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ürün ihtisas borsasının en kısa sürede kurulacağı müjdesini verdi.

Başbakan Davutoğlu'dan yeni borsa açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Borsa İstanbul-Borsa Konya İşbirliği İmza ve Gong törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Dünyada ekonomik bakımdan etkili olmak isteyen ülkelerin, yerel ve ulusal piyasaları birbirine entegre etmek durumunda olduğunu belirten Davutoğlu, şehir ekonomilerini ulusal ekonomiye, ulusal ekonomiyi uluslararası ekonomiye entegre edememiş ülkelerin büyük atılımlar yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bugün Konya Borsa ile Borsa İstanbul arasındaki anlaşmanın da tarihi bir adım olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Çünkü Borsa İstanbul, Londra piyasasına, Londra Borsası’na nasıl doğrudan irtibatlı. Böylece Konya İstanbul, Londra ve Konya İstanbul New York birbirine entegre hale geliyor. Birbirinden izole edilmiş piyasalarla yerel alanın ulusal alana dönüşemediği, ulusal alan üzerinden uluslararası piyasalara dönüşemediği bir ekonomiyi sürdürebilmek mümkün değil" diye konuştu.

Tarım sektörünün önemine işaret eden Davutoğlu, "Çünkü tarım sektörü stratejik sektör. Her sektörü ihmal edebilirsiniz, etmemek gerekir ama etseniz nihayet varoluşsal bir sonuç doğurmayabilir ama tarım sektörü ihmal edilemez, ikincil bir alan gibi görülemez. Tarım sektörümüzün de kalbi Konya" dedi.

Davutoğlu, tarım sektörünün güçlü kılınması için de finansal piyasalarla ilişkisinin doğrudan kurulması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Eğer finansal piyasalarla ilişki kurulamazsa, uluslararası piyasalara açılmak mümkün olmaz. Bir anda ürettiğiniz büyük tarımsal potansiyeli gerçek anlamda katma değere dönüştürecek araçlardan yoksun oluruz. Mutlaka finansal araçlar kullanılmak durumunda,dünya ekonomisiyle entegre edilmek durumunda. Bugün attığımız adım da tarihi adımdır."

''ÜRÜN İHTİSASI BORSASI EN KISA SÜREDE KURULACAK"

Konuşmasında, iki müjde vereceğini de söyleyen Davutoğlu, "Gümrük ve Ticaret Bakanımıza talimat verdim, ürün ihtisası borsası en kısa sürede kurulacak" ifadesini kullandı.

"Eskiler böyle en kısa sürede dediği zaman bu bir yıl mı 4 yıl mı bilinemezdi ama şimdi biz haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık programlarla söz veriyoruz, senet gibi, buradaki işlemlerdeki senetler gibi" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile dün birlikteydik, Cerattepe toplantısında. Gece gelemedi, buraya şimdi sabah geldi. Gece 02.30'a kadar Meclis'in çalıştığını söyledi. Biz çalıştık mı böyle çalışırız. Geceyi gündüze katar çalışırız. Şimdi dolayısıyla buradan ifade ediyorum, en kısa zamanda demek bizim için, iki yıl, üç yıl gibi önü açık değil inşallah bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde, bu yılını ilk yarısını geçmeyecek surette gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ikinci müjdenin de lisanslı depoculuk bağlamında olduğunu aktararak, "Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız yasal düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçeceğiz ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası'nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz" şeklinde konuştu.

Tarımsal ticareti finans piyasalarıyla buluşturan bu tarihi adımın Konya ve İstanbul açısından önemi olduğunu belirten Davutoğlu, kendisi için de bunun önem taşıdığını, böylece doğduğu şehir ile büyüdüğü şehrin tekrar irtibatlandığını ifade etti.

Hızlı tren İstanbul'a bağlandığında da bunun Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet başkentlerini birleştiren bir proje olduğunu anlatan Başbakan Davutoğlu, "Borsa Konya-Borsa İstanbul Anlaşması üzerinden iki aşık olduğum şehir birbirine bağlanmış oluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Anlaşmayla Konya Ticaret Borsası'nın uluslararası alana açılmasının da sağlandığını vurgulayan Davutoğlu, dün Konya'da açılış törenine katıldıklarını ve ödüllerini dağıttıklarını anımsattı.

"Bir başarı hikayesidir Konya" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bu başarı hikayesini daha ileri burçlara taşımak için de bu anlaşma olağanüstü bir imkan sağlıyor bize" diye konuştu.

Konya'nın son 14 yıl içinde olağanüstü bir kapasite artışı kaydettiğini ve 130 milyon dolar civarındaki ihracatın 1 milyar 354 milyon dolara çıktığını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu, şu demek, ihracatla birlikte dünyaya entegre oluyorsunuz dolayısıyla bunun da araçlarını bulmanız lazım. İşte araçlar bunlar. Eminim bu araçların devreye girmesiyle Konyamızın ihracatı daha da hızlı bir yükselişe geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

Konya'da 517 olan ihracatçı firma sayısının bin 543'e çıktığını, bu rakamların binleri aşıp 10 binlere ulaşacağını düşündüğünü belirten Davutoğlu, kendi görevlerinin vatandaşların önünü açmak ve bu araçları devreye sokmak olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, 1907'de açılan Borsa Konya'nın Anadolu'da açılan ilk borsa olması dolayısıyla tarihi bir role de sahip olduğunu, borsanın bin 400 aktif üyesiyle önemli bir potansiyel ifade ettiğini, 10 milyar liraya yaklaşan işlem ve 1 milyon tonluk hacmiyle Borsa Konya'nın bir büyük hamlenin adresi durumuna geldiğini kaydetti.

Borsa İstanbul'un bu hamleyle ciddi bir yeni açılım yaptığını anlatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Arkasına güçlü bir ekonomiyi almamış olan bir borsanın dünya piyasalarında etkin olması mümkün değil. Eğer İstanbul arkasına Anadolu'yu alamazsa, Nasdaq ile, Londra Borsası ile girdiği ilişkiler, uluslararası alanda belki bir yansıması olur ama Borsa İstanbul'un gerçek gücünü dünyaya yansıtmaz. Biz İstanbul'un finans merkezi olması irademizi her geçen gün hayata geçiriyoruz ama dünyanın bir uluslararası finans merkezi olması demek, İstanbul'un arkasına Anadolu ekonomisinin lokomotif gücünü alması demek olur. Aksi takdirde salt işlemler üzerinden, finansal işlemler üzerinden etkili olmayı düşünmek mümkün değil. O bakımdan Borsa İstanbul için de bu tarihi bir hamle ve arkasına Türk ekonomisinin ve Anadolu'nun lokomotif gücü olan Konya'daki ekonomik potansiyeli alarak başlaması da önemli. İnşallah bu bütün Türkiye sathına yayılır ve Borsa İstanbul dünya piyasalarına Türkiye'deki reel sektörü açan ve dünya piyasalarını Türkiye'deki reel sektöre tanıştıran özel bir konuma gelir."

İki borsa arasındaki iş birliğinin önemine değinen Başbakan Davutoğlu, buradan başta buğday sözleşmeleri olmak üzere, tahıl ürünlerinin fiziki teslimatlı olarak hızlı ve güvenli bir biçimde likidite özelliği kazanması gibi ciddi somut neticeler ortaya çıkacağını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Böylece üretici, tüccar ve reel sektör şirketleri piyasanın muhtemel dalgalanmalarından çok daha az etkilenecek. Bu şu demek, risk yönetim süreçlerini daha sağlıklı yürütebileceğiz ve piyasadaki oynaklıkları öngörebilme ve buna karşı tedbir alabilme yönünde de önemli bir imkana kavuşacağız. Ürün varlığından yönelecek olan finans likiditesi piyasaların derinlik kazanmasına katkı sağlayacak. Ayrıca İslami nitelikli, faizsiz alternatif bir yatırım enstrümanının piyasalara sunulması bu hassasiyeti taşıyan üreticilerimiz açısından da önemli bir imkan oluşturacak. Dolayısıyla Borsa İstanbul, Borsa Konya ile birlikte el ele verdiğinde Selçuklu ve Osmanlı potansiyeli modern, küresel araçlarla hayata geçmiş, ayağa kalkmış olacak ve cumhuriyetimiz bu birikim üzerinden nasıl güçlü bir devlet geleneği kurmuşsa Selçuklu Osmanlı birikimi, şimdi de Selçuklu başkenti ile Osmanlı başkentinin bir araya gelmesi üzerinden Cumhuriyet ekonomimiz yepyeni boyutlar, yepyeni ufuklar kazanacak."

Bütün Türkiye'ye seslendiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Bir taraftan terörle mücadele gibi hayati bir mücadele yürütmek durumundayız, ağır bir sorumluluk taşıyoruz ve şu anda biz burada böylesine büyük bir açılımın izlerini sürerken güvenlik birimlerimiz birçok ilçemizde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, bu ülkenin birliği, beraberliği için mücadele ediyor. Allah bu uğurda fedayı can eden bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Eğer onların yaptıkları büyük fedakarlıklar olmasaydı, bugün bütün bu ülke sathındaki ekonomik faaliyetlerin sürebilmesi mümkün olmazdı" diye konuştu.

"BU KISIR DÖNGÜYÜ MUTLAKA KIRMAMIZ LAZIM"

Bir taraftan terörle mücadeleyi sürdürürken diğer taraftan da ekonominin gerektirdiği adımları atmakta kararlı olduklarını aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Birileri bizi negatif gündeme mahkum etmek istiyor. Verdikleri resimlerle, sürdürdükleri propagandalarla Türkiye'nin hep negatif bir gündemle, terörle, bir takım olumsuz gelişmelerle anılmasını arzu ediyorlar. Dışarıya bu şekilde yansımasını arzu ediyorlar. Bizim bu kısır döngüyü mutlaka kırmamız lazım. Terör üzerinden Türkiye'de bir kaos havası oluşturmak, kaos havası oluşturarak tekrar teröre de destek vermek ve bu suretle de bir müddet sonra bir güvensizlik sarkacı oluşturmak büyük bir tuzak. Biz bütün bu hamlelerle bu tuzağı da kırıyoruz. Bütün dünyaya sesleniyoruz, Türkiye'de bu hayati mücadele sürerken aynı zamanda hayat ve ekonomik aktiviteler normal seyrinde bile değil, çok daha ötesinde büyük bir performansla yürüyor." Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ben şunu hayal ediyorum, inşallah Diyarbakırımızda da ticaret borsaları konuşulacak. Mardinimizde de Mezopotamya'nın en büyük ticaret borsasını bir gün kuracağız. Mardin'in Mezopotamya Ovası'na bakan o gözleri bir gün bütün o Mezopotamya'nın kaynaklarının Mardin'de değerlendirmesini sağlayacak. Harran Ovası, Konya Ovası gibi, bereketli, medeniyet beşiği Harran Ovası böyle ürün piyasalarının oluştuğu ve bunun uluslararası piyasalara açıldığı yerler olacak. Kars'ta, Ağrı'da Kafkasya'ya doğru açılan, Hazar'la irtibatlandırılan büyük bir ekonomik havza oluşacak. Bizim rüyamız bu, birileri ülkenin gençlerini dağlarda heba ederken biz o gençleri böylesi salonlarda dünya ekonomisiyle rekabet eden bir ülkenin öncü güçleri haline getirmek istiyoruz. Birileri barikatların arkasında, çukurların içinde o gençleri heba ederken biz o gençlerle barikatlar, çukurlar değil, büyük şehir imarları gerçekleştirmek, o gençlerle yeni ufuklara yürümek istiyoruz."

İşbirliğine dair törenin hem güzel örnek oluşturması hem de Türkiye'yi olumsuz bir gündemin kıskacına sokmak isteyenlere verilen en güzel cevap olması bakımından çok önemli olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "Buradan Borsa Konya salonundan, Konya Ticaret Borsası'ndan Borsa İstanbul ile sesleniyoruz, haykırıyoruz aslında. Siz ne yaparsanız yapın, bu topraklar bereketli bir ülkenin toprakları olmaya devam edecek. Siz ne yaparsanız yapın, şiddete karşı, teröre karşı biz bereketi, hikmeti, irfanı seslendireceğiz. Siz ne yaparsanız yapın, sizin ağa babalarınız sizi piyon gibi kullanarak ne planlar yaparlarsa yapsınlar bu ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi aynı büyük istikamete doğru yürüyecek" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyük istikametin bir gün Mardin'i de İstanbul Borsası ile birleştireceğinin, peygamberler şehri Diyarbakır'ı da dünya ticaret piyasalarıyla birleştireceğini ifade etti. "Biz teröre teslim olmayacağız, biz şiddete teslim olmayacağız. Biz bereketli ufuklara hep beraber el ele yürüyeceğiz" diyen Davutoğlu, törenin büyük hizmetlerin ilk adımları olması temennisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...