Biz gole, Ruslar doğalgaza sevindi

Bursa’da Türkiye-Ermenistan karşılaşmasının sürdüğü saatlerde Azerbaycan ve Rusya doğalgaz anlaşmasına imza attı.

Biz gole, Ruslar doğalgaza sevindi

Rusya basının ‘Futbol-gaz kontratı’ olarak nitelediği anlaşmayı Rusya adına sürpriz bir şekilde Bakü’gelen ‘Gazprom’ başkanı Alexi Miller imzaladı.

Başbakan Vladimir Putin’le beraber Çin’de temaslarda bulunan ‘Gazprom’ başkanının Azerbaycan-Rusya futbol karşılaşmasını izlemek için beklenmedik bir şekilde Pekin’den Bakü’ye gelmesini duyan gazeteciler, ‘ziyaretin futbol sevdasından çok ötede bir önem taşıdığı’ yorumunda buldu. Öyle de oldu.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile ‘Gazprom’ arasında ilk doğalgaz satışı kontratının imzalanması haberini ilk duyuran kişi ise Pekin’de Vladimnir Putin oldu.

‘Kuzey bölgelerde ve Sahalin’de doğalgazı üreterek Kuzey Kafkasya’ya kadar taşımak yerine Azerbaycan’dan gazı satın almak daha az masraflıdır’ diye Putin, Azeri gazınını hangi fiyattan satın alındığı konusuna ise açıklık getirmedi.

1 Ocak 2010’dan geçerli olan kontrat gereği Rusya’ya günde 1,5 milyon metreküp (yılda 500 milyon metreküp) doğalgaz satmayı planlayan SOCAR yetkilileri bu amaçla Bakü-Novo Filya boru hattının kullanılacağını açıkladı.

Azerbaycan’la enerji işbirliğini değerlendiren ‘Gaprom’ Başkanı Miller, ‘Kontrat en iyi koşulları öngörüyor. Satın alacağımız doğalgaz mikratırı ileride artırmayı düşünüyoruz’ açıklaması ile yetindi.

SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev ise Rusya ile diyalog masasında Azerbaycan çıkarlarının dikkate alındığına dikkat çererek, ‘Ürettiğimiz gaz fazlalığını ihraç etme şansına kavuştuk’ dedi.

Bu arada, kontratı haberini değerlendiren Rusya’nın ‘Vremya Novostey’ gazetesi ise, ‘Tabii ki, Rusya kendi doğalgazını iç pazarda satarsa çok daha fazla kazanır. Ancak Bakü’de imzalanan anlaşma sayesinde ‘Nabucco’ projesi ciddi sorunlarla karşılaşacak. Azerbaycan’la Türkiye arasında süren fiyat tartışması da proje için bir başka sorundur. Artı Moskova yönetimi, Bakü’ye önerdiği ‘iyi fiyat’ sayesinde Azerbaycan’ı Türkiye ve avrupalılarla fiyat pazarlığından çok daha sıkı tutmu sergilemeyue itiyor’ yorumunda bulundu.

Bakü’de çıkan ‘Bizim Yol’ gazetesi ise Gazprom’la imzalanan doğalgaz anlaşmasının Türkiye-Ermenistan normallşemesine tepki olarak atıldığını yazdı.

Sayfa Yükleniyor...