Borsa darbe girişimi ertesi yüzde 7,08 aşağıda (11 ayın en sert düşüşü)

Darbe girişiminin ertesi ilk iş günü Borsa İstanbul günü sert düşüşle kapadı. BIST 100 endeksi yüzde 7,08 düşüşle 76 bin 957 puandan kapandı, işlem hacmi 7,1 milyar lira 2 Kasım'dan beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Borsa darbe girişimi ertesi yüzde 7,08 aşağıda (11 ayın en sert düşüşü)

BIST 100 endeksi yüzde 7,08 düşüşle 76 bin 957 puandan kapandı, işlem hacmi 7,1 milyar lira oldu.

Hacimli satışlarla borsadaki sert düşüş yüzde 7'yi aştı.

Bankacılık endeksi yüzde 8,40, holding endeksi yüzde 6,85 geriledi. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok azalan ise yüzde 18,46 ile "madencilik" oldu.

Darbe girişiminin ardından haftaya yüzde 2,5 düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, döviz kurları ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin de etkisiyle 75.427,59 puana kadar geriledi. 

Cuma akşamı gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından uluslararası piyasalarda 3,05'i gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı önlemler ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ile düşüşe geçerek 2,93'ün altına kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve 2,98’in üzerine çıktı. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,60’tan 8,89’a yükseldi. 

Analistler, darbe girişiminin ardından TL varlıklarda satış baskısının gün boyu devam ettiğini ancak yüksek volatilite ile negatif seyrin, orta ve uzun vadeye yayılmasını beklemediklerini dile getiriyor.

Yarın yurt içindeki gelişmeler ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının izleneceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu vurguluyor.

Darbe girişimi öncesinde yayımladığı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan 16 ekonomist, marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) 25 - 50 baz puan indirim beklediğini ifade etmişti. Bir ekonomist ise TCMB'nin yarınki toplantısında herhangi bir aksiyon almasını beklemiyordu.

15 Temmuz Cuma günkü darbe girişiminin ardından değişen piyasa koşulları göz önünde bulundurularak bugün yeniden yapılan ankete göre ise 8 ekonomist faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyor. Bu ekonomistlerden 4'ü bu indirimin 25 baz puan, 4'ü ise 50 baz puan düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyor.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9'a çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.



Borsa darbe girişimi ertesi yüzde 7,08 aşağıda (11 ayın en sert düşüşü) - 1 Cuma akşamı 2,89 TL seviyesindeki doların darbe girişimindeki seyri...

ŞİMŞEK PİYASAYA MORAL VERDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün yabancı yatırımcılarla durum değerlendirmesi yaptıklarını, Merkez Bankası başkanı ile bütün soruları yanıtladıklarını söyledi. Şimşek hızlı şekilde tekrar yapısal reform gündemine döneceklerini kaydetti. Merkez Bankası Cuma gecesi gerçekleşen 300'e yakın kişinin hayatını kaybettiği 1,400'den fazla kişinin yaralandığı başarısız darbe girişiminin ardından Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını, gerekirse finansal istikrarı korumaya yönelik tüm önlemlerin alınacağını duyurdu.  

MERKEZ BANKASI YARIN FAİZ İNDİREBİLİR Mİ?

Sayfa Yükleniyor...