Borsada yabancının alımı 1 milyar doları aştı

Borsa İstanbul'da ekim ayındaki işlemlerle yabancı yatırımcının yılbaşından bu yana net alım tutarı 1,1 milyar dolara yükseldi.

Borsada yabancının alımı 1 milyar doları aştı

Borsa İstanbul verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancı yatırımcı, geçen ay net 536 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi. Son 3 aydır net alım yapan yabancı yatırımcılar, böylece bu yılın 10 ayında net 1 milyar 119 milyon dolarlık alım yaptı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve eylülde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesine karşın Borsa İstanbul'da alıma devam eden yabancı yatırımcılar, 2016 yılının 10 ayının 7'sinde net alım, 3'ünde ise net satış yaptı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcı alımlarının da etkisiyle ekimde TL bazında yüzde 2,7 değer kazanırken, dolar bazında ise dolar/TL'deki yükselişle yüzde 0,4 geriledi. Son 3 aylık dönemde yabancı yatırımcıların 753 milyon dolarlık net alımına karşın BIST 100 endeksinin analistlerin dolar bazlı destek olarak nitelendirdiği 25.000 seviyelerinde yatay bir seyir izlemesi dikkati çekti.

Analistler, Moody's öncesinde, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artırma konusunda yavaş davranması ve eylül ayını pas geçmesi sonucu gelişmekte olan ülkelerle birlikte Borsa İstanbul'a ilgisi artan yabancı yatırımcıların, dolar kurundaki yükselişe karşın bu ilgisinin sürdüğünü ifade etti.

BIST 100 endeksinin dolar bazlı teknik görünüm açısından güçlü 25.000 desteğinin çalıştığını belirten analistler, ABD başkanlık seçimini sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazanmasının ardından yatırımcı algısının nasıl şekillendiğinin gelecek ayların seyri açısından önemli olacağını vurguladı.

Analistler, Fed'in aralık ayında faiz artıracağına ilişkin beklentilerdeki değişiklikle piyasalarda volatilitenin arttığını, buna karşın görece ucuz kalan Borsa İstanbul'a yabancı yatırımcı ilgisinin devam edebileceğini kaydetti.

BANKA HİSSESİ ALMAYA DEVAM ETTİLER

Yabancı yatırımcıların ekim ayındaki alışları, önceki 2 ayda olduğu gibi yine ağırlıkla banka hisselerinde yoğunlaştı. 109,3 milyon dolarlık net alımla ekim ayında en çok Garanti Bankası hissesi tercih eden yabancı yatırımcıların, en fazla satış yaptığı hisse senedi ise 35,9 milyon dolar ile Ereğli Demir Çelik oldu.

Yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptığı hisse senetlerinde Garanti Bankası'nı, 94,2 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 86,9 milyon dolar ile Tüpraş, 64,2 milyon dolar ile İş Bankası (C) ve 54,5 milyon dolar ile Akbank izledi.

Yabancı yatırımcı tarafından Ereğli Demir Çelik'in ardından ekim ayında en fazla satışın yapıldığı pay piyasaları ise 16,4 milyon dolar ile Ülker Bisküvi, 14,5 milyon dolar ile Koç Holding, 12,1 milyon dolar ile VakıfBank ve 9,2 milyon dolar ile Turkcell oldu.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Borsa İstanbul
  • Borsa
  • Ekonomi
  • Finans

Sayfa Yükleniyor...