'Brexit' dünyayı fena sarstı, bugün piyasaların 'kara cuma'sı

İngiltere'nin AB referandumunda çıkış (Brexit) oylarının % 52'lere gelmesi sonrası piyasalar sarsıldı. İngiliz sterlini yüzde 7.8'lik düşüşle dolar karşısında 1,34'e geriledi. Dünya borsalarında sert satışlar bekleniyor...

'Brexit' dünyayı fena sarstı, bugün piyasaların 'kara cuma'sı

İngiltere'nin AB referandumunda AB'den çıkış oyları yüzde 52 ile önde. Oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı ve buna göre, "kalma" yönünde oy kullananların oranı yüzde 48.18 ve "ayrılma" yönünde oy kullananların oranı ise % 51.82 oldu. Yani İngiltere'nin Avrupa referandumundan 'Elveda AB' çıktı...

İNGİLİZ STERLİNİ 1985'TEKİ SEVİYESİNE İNDİ

Sterlin, ilk sonuçların "kalma" yanlılarının zafer kazanma olalığına ilişkin güveni sarsması sonrası, yüzde 7.8 ile 2008'den bu yana en büyük güniçi düşüşünü gösterdi. Sterlin dolar kuru akşam ilk sonuçlarla 1,50 seviyesindeydi fakat Brexit ihtimali güçlenince sabah saatlerinde 1,34'e kadar geriledi. Bu rakam en son Sterlin/dolar kurunda en son 1985'de görüldü. Güvenli liman olarak algılanan Japon Yeni ise bu sabah 31 önemli para biriminin tümü karşısında güç kazandı ve yatırımcıların güvenli liman alımlarını artırmaları sonucu, yendeki yükselişe ABD Hazine tahvilleri ve altın da katıldı.

HİSSE SENETLERİNDE DÜŞÜŞ

İngiltere hisse senetlerinin gösterge endeksi FTSE 100'ün vadeli kontratları, hisselerin iki ayın zirvesinden düşeceğini işaret ederken, Standard & Poor's 500 (ES&P 500) endeks vadelileri de geri çekildi. Petrol varil başına 49 dolara doğru geriledi ve bakır ve nikel de değer kaybetti.

DOLAR SABAH YURT DIŞINDA 3 TL'Yİ GÖRDÜ

Dolar Türk Lirası karşısında, İngilterw'deki AB referandumunun ilk sonuçlarına göre "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafif ağır basması sonucu ortaya çıkan endişelerle, sabah saatlerinde 3.00 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL, 3.0032 seviyesine kadar çıktıktan sonra, sabah 06.25'te 2.9840 seviyesine geldi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE (GÜVENLİ LİMAN)

Tüm dünyada piyasalar, kamuoyu araştırmaların tersine, Brexit yanlılarının ilk sonuçlarda önde gitmesine sert tepki verdi. Güvenli liman nitelğindeki varlıklar güç kazanırken, risk varlıklarına satış geldi. Yen, ABD hazine tahvilleri ve altın değer kazanırken, aralarında TL'nin de olduğu gelişen piyasa para birimler, hisse senetleri, sterlin ve euro sert düşüşler gösterdi. Altın sabah saatlerinde ons fiyatı olarak 1340 doların üzerine çıktı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Borsa İstanbul
  • Ekonomi
  • Avrupa Birliği
  • İngiltere

Sayfa Yükleniyor...