Burgu kuleler ne olacak?

Maktum’un Levent’teki kule projesi Danıştay’da. Davanın sonucuna göre yeni imar planı gelecek.

Burgu kuleler ne olacak?

Dubai’nin borç erteleme kararının ardından El Maktum’un Türkiye’de yapmayı planladığı ancak şimdilik yargı engeline takılan burgu kulerden oluşan Dubai Towers İstanbul projesinin durumu da merak konusu oldu. Bu konuda Dubai tarafından bir açıklama yok. Türkiye tarafındaysa konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu. Topbaş, Dubai’deki krizin projeye etkileri sorulduğunda, “Tabii etkiler” dedi.

Arsayla ilgili yargıda bir süreç yaşandığını belirten Topbaş, “Tabii ki arsamız yerinde duruyor. Biz değerlendirmeyi istiyoruz. Şu an bizimle muhatap olan şirketin üzerinde bu arsanın satış işlemi sürüyor. Henüz sonlandırmadık. Bu şirketi bir başka firma alabilir. Bu satış işlemine devam edilebilir” diye konuştu.

Danıştay’ın iptal gerekçelerini ortadan kaldıracak bir plan düzenlemesi yapmak suretiyle yine orada böyle bir yapının yapılabileceğini ifade eden Topbaş, “Bunun yasal sürecini de düzenleyerek bir değerlendirme yapmayı düşünüyoruz. Tabii Dubai’de olanlar, kriz nasıl etkiler onlar ilgi alanımızın dışında” dedi.

Proje yargıya takıldı

-  Proje El Maktum’un 2005’te İstanbul ziyaretiyle başladı. Dubai ile İstanbul Belediyesi (İBB) ortak yapacaktı.
-  Arsaları İBB verecek, projelerin maliyetini Dubai üstlenecekti. Gelir de ortaklar arasında paylaşılacaktı. Tepkiler üzerine vazgeçildi.
-  Ardından arsaların ihaleyle satış yöntemi sistemine geçildi.
-  Projenin yapılacağı Levent’teki İETT arazisinin ihalesi Mart 2006’da yapıldı. 265 milyon TL’lik tahmini bedel 832 milyon dolara kadar çıktı. İhaleyi El Maktum’un şirketi Sama Dubai Holding kazandı. Masraflarıyla birlikte 30 milyon TL’lik teminat İBB kasasına girdi.
-  Proje aleyhine İstanbul Şehir Plancıları Odası dava açtı. Dava Bölge İdare Mahkemesi’nden Danıştay’a taşındı.
-  İBB ve Dubai tarafları açılan davayı ‘mücbir sebeb’ kabul etti. Teminat yakılmadı ama iade de edilmedi.
-  Son durumda davanın sonuçlanması bekleniyor. Davanın gerekçeli kararına göre yeni imar planı yapılması planlanıyor.

DÜNYA DUBAİ’Yİ KONUŞUYOR
60 milyar dolarlık borç erteleme kararının ardından ‘batacak’ denilen Dubai’ye zengin komşusundan yardım geliyor. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi, Dubai’nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak borçlara kefil olmada seçici olacaklarını açıkladı. BAE petrolünün yüzde 90’ına sahip olan Abu Dabi,  Dubai’ye 15 milyar dolarlık destekte bulundu.

Muhatap Maktum!
Başta Oxford Üniversitesi’nden olmak üzere önde gelen ekonomistleri bünyesinde toplayan stratejik danışmanlık firması Oxford Analytica, Abu Dabi’nin açıkladığı kurtarma planın net olmamasını eleştiri konusu yaptı. Firma, bu yüzden Dubai’ye kredi sağlayan şirketlerin Şeyh Maktum’la hukuki mücadeleye hazır olmaları gerektiğini bildirdi.

Konutu da vurur
Dubai’de ortaya çıkan borç erteleme kararı piyasaların yanı sıra, ABD’nin zaten kırılgan olan ticari konut pazarında yeni şok dalgası tehlikesi taşıyor. Dubai’den gelen kötü haber ABD konut piyasasının gösterge endekslerinden Dow Jones Gayrimenkul Endeksi’nde de etkisini gösterdi. Bu endeksin kaybı diğerlerine göre iki kat fazla oldu.

Tayland’ın kopyası
Dubai’deki gelişmelerin ardından Hong Kong kökenli yatırım bankası Nomura’nın baş stratejisti Paul Schulte, yaşanan olayları Tayland krizine benzetti. Schulte, “Dubai, Tayland’daki krizin bir karbon kopyası. Ama BAE’nin petrolü var. Tayland’ın yoktu.” 1997’deki Tayland krizi, başlangıçta küçük görünse de kısa sürede tüm Asya, ABD ve Rusya’ya yayılmıştı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN BÜYÜMESİNDE YABANCI KAYNAKLAR ETKİLİ
Başta Avrupalı ve ABD’li bankalardan büyük hacimli kredi kullanan, yüksek oranda yabancı sermaye çeken Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bu kaynaklar gayrimenkul, altyapı ve diğer yatırımlarda kullanıyor. Hızlı büyüyen Dubai’yle birlikte diğer 6 emirlikten oluşan BAE’nin kullandığı krediler şu dilimlerden oluşuyor.

(Milliyet)

Sayfa Yükleniyor...