Bursa Ovası talan ediliyor!

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şenol Şimşek, kaçak ve plansız yapılaşmadan şikayetçi...

Bursa Ovası talan ediliyor!

Şimşek, kaçak ve plansız yapılanma dolayısıyla Bursa Ovası'nın talan edildiğini, kent yöneticilerinin projelerini hayata sokmadan önce meslek odalarının fikirlerini alması gerektiğini söyledi.

Çöküntü bölgelerin ıslahı için doğru kentsel dönüşüm ve sağlıklaştırma projelerine ihtiyaç olduğunu ifade eden Şimşek, bu projelerde devlet desteğinin şart olduğu fikrini anlatmaya çalıştıklarını ancak verimli tarım arazilerinin ortasında devlet desteğiyle yapılan Cargill projesi ile geçmişte karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

Sayısı onu geçen sanayi bölgelerinin arasında yaşamaya mahkum edilmeye çalışıldıklarını kaydeden Şimşek, bugünlerde uygulama aşamasına gelinen 6 milyon metrekarelik Büyük Esnaf Sanayi Sitesi'nin, yerleşim alanı dışında ve planı olmayan, Uludağ'ın eteklerinde, birinci sınıf tarım arazileri ve su havzalarına yine devlet desteğiyle yerleştirilmek istendiğinin altını çizdi.

Bu çalışmalarda fikirlerinin sorulması bir kenara, demokratik haklarının ve hukuk mücadelelerinin de engellenmek istediğini vurgulayan Şimşek şunları söyledi:

"Eşi benzeri olmayan Bursa Ovası'na yapılan sanayi yapıları ve kaçak binalar yetmiyormuş gibi, bunu teşvik edici bir anlayışla ihracatı yapılan meyve bahçelerinin içine, bugünlerde 80 dönümlük eğitim vadisi yapılmak üzere. Bursa Ovası'nın doğusunda bulunan Samanlı'daki mera alanında tüm devlet hastanelerinin toplanacağı bir sağlık kompleksi planlanıyor. Bu örnekler gibi onlarcası ile Bursa köşeye sıkıştırılmış katledilirken, bu yapılar kaliteli mimarlık şaheserleri olsalar dahi mimarlıktan bahsetmek mümkün mü? Kenti kent yapan unsurlar tarih, kültür, dağ, deniz, ova gibi nitelikler yok edilirken yaşamdan ve mimarlıktan bahsetmek mümkün mü?"

Sayfa Yükleniyor...